[institut] Fw: Dobrodosli u Akademsku mrezu Srbije - AMRES :)

Antun Balaz antun at phy.bg.ac.yu
Mon May 14 15:05:01 CEST 2007


---------- Forwarded Message -----------
From: "Slavko Gajin" <slavko.gajin at rcub.bg.ac.yu> 
To: <amrej-info at rcub.bg.ac.yu> 
Sent: Mon, 14 May 2007 14:59:44 +0200 
Subject: Dobrodosli u Akademsku mrezu Srbije - AMRES  :)

Postovane kolege

 

zadovoljstvo mi je da vam saopstim da je nacinjen veliki pomak u uspostavljanju organizacione strukture Akademske mreze Srbije (AMRES).

 

Ne, jos uvek nije formirano posebno pravno lice, ali je Akademska mreza u organizacionom i tehnickom smislu definisana u  formi posebnog projekta Ministarstva nauke i zastite zivotne sredine, pod nazivom "AMRES projekat".

Ugovarac sa Ministarstvom i pravni predstavnik Akademske mreze je Univerzitet u Beogradu, a partneri i izvrsioca aktivnosti su Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Nisu i Univerzitet u Kragujevcu, odnosno pripadajuci racunarski centri - RCUB, CIT-UNS, JUNIS i ARMUK. 

 

Usvojeni program rada AMRES projekta za 2007 godinu je datu u prilogu, a uvodni pasusi tog teksta ukratko odslikavaju osnovnu ideju i ciljeve projekta, i glase:

AMRES projekat

Projekat "AMRES - Akademska mreža Srbije" (u daljem tekstu: AMRES projekat) predstavlja organizacioni model upravljanja, rada i razvoja Akademske mreže Srbije, kao nacionale naučno-istraživačke i obrazovne računarske mreže (NREN - National Research and Education Network).

Upravljačka i izvršna struktura AMRES projekta ujedno predstavlja upravljačku i izvršnu strukturu Akademske mreže Srbije. Aktivnosti, rezultati, dokumenti i odluke koje proisteknu iz AMRES projekta se primenjuju na Akademsku mrežu Srbije i smatraju se obavezujućim za institucije članice Akademsku mrežu Srbije.

Cilj projekta

Cilj AMRES projekta je da se na sistematičan i profesionalan način permanentno sprovode organizacione i tehničke aktivnosti na uspostavljanju Akademske mreže Srbije, kao savremene nacionale naučno-istraživačke i obrazovne računarske mreže.

Krajnji cilj ovakvo uspostavljene Akademske mreže Srbije je da se najširoj naučno-istraživačkoj i obrazovnoj zajednici obezbede savremeni servisi i tehnička podrška iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) u svrhu unapređenja naučno-istraživačkog i obrazovnog rada.

 

Ukratko, organizacioni model, odnosno upravljacka i izvrsna struktura AMRES projekta se prenosi na akademsku mrezu u smislu kominikacione infrastrukture.

Umesto dosadasnjeg de-facto stanja, nedefinisanih obaveza, ciljeva, aktivnosti, odgovornosti itd., na ovaj nacin AMRES projekat sada uvodi jasno definisane upravljacku strukturu, aktivnosti, obaveze i odgovornost nosioca projekta. Nije tesko pogoditi se sa AMRES ukratko oznacava Akademska mreza Srbije, kako u infrastrukturnom tako i u organizacionom smislu.

 

Sve clanice Akademske mreze naravno ostaju primarni interes kao korisnici, ali i partneri na sprovodjenju predvidjenih aktivnosti, promociji i primeni razultata projekta, ali i buducim poslovima koji ima dovoljno za sve koji zele da rade...

 

Iskreno se nadam da prepoznajete znacaj uvedene organizacije i da cemo kroz zajednicku saradjujemo doci do rezultata koji nasim korisnicima nude servise koji su mnogo vise od obicne Internet konekcije.

 

srdacan pozdrav ispred AMRESa

 

Slavko Gajin

 

___________________________________
Slavko Gajin, MsEE
deputy director

RCUB
Belgrade University Computer Center
Kumanovska b.b. 11000 Beograd
Serbia

Tel.:                  +381-11-3031258
Fax:                  +381-11-3031259
Email:               slavko.gajin at rcub.bg.ac.yu
Internet:           http://www.rcub.bg.ac.yu

 

------- End of Forwarded Message -------

----- 
Antun Balaz 
Research Assistant 
E-mail: antun at phy.bg.ac.yu 
Web: http://scl.phy.bg.ac.yu/

Phone: +381 11 3713152 
Fax: +381 11 3162190

Scientific Computing Laboratory 
Institute of Physics, Belgrade, Serbia 
-----
 
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/institut/attachments/20070514/01cd2b2f/attachment.htm>


More information about the institut mailing list