[institut] FW: [seeren-apm] Historical advancement

Institut za fiziku institut at phy.bg.ac.yu
Thu Jul 31 00:03:45 CEST 2008


---------- Forwarded Message -----------
From: "Slavko Gajin"
To: <amrej-info> 
Sent: Wed, 30 Jul 2008 17:43:59 +0200 
Subject: FW: [seeren-apm] Historical advancement

Postovane kolege

 

veliko mi je zadovoljstvo sto vam prosledjujem email koji smo dobili od kolege iz GRneta (grcka akademska mreza).

 

Na danasnjem sastanku predstavnika akademskih mreza evrope, odluceno je da AMRES postane punopravni clan ove organizacije (GEANT www.geant2.net), zajedno sa MARNETom (makedonija). Do sada je AMRES bio samo u svojstvu posmatraca, bez prava glasa.

 

GEANT funkcionise u formi projekta (kao i AMRES od 2007 godine), koga finansira EU. Razvoj evropske akademske mreze se od 90tih godina sprovodio kroz slicne sukcesivne projekte: TEN-34, TEN-155, GEANT, GEANT2, a sada je u toku finalna priprema predloga projekta GENAT3, koji ce da traje naredne 4 godine sa budzetom od oko 160M evra.

 

ukratko, nasa integracija u evropske tokove je pocela 2001 godine pustanjem  2 Mbps veze do GRneta  (koji su placali polovinu ove veze), da bi se kasnije ovaj kapacitet povecao na 3x2Mbps. Tako je startovala sa radnja sa GRnetom, koji su predlozili FP5 projekat SEEREN (South-Eastern European Research & Education Networking) i koji je startovao krajem 2002. godine. Predstavnik AMRESa na ovim projektima je bio Univerzitet u Beogradu, a realizator RCUB.

Krajem 2003 AMRES je preko ovog projekta dobio vezu od 34 Mbps sa 100% placanja od EU. Iako u startu visokorizican projekat, SEEREN je predstavljao potpuni "success story" po kome su poceli da se realizuju i drugi regionalni projekti u slicnim okruzenjima (kavkaske zemlje, serverna afrika itd.).

Dve godine kasnije, u okviru FP6 programa , startovao je SEEREN2 koji je nasu vezu povecao na 155 Mbps, uz finansiranje EU od 80% u prvoj godini i 70% u drugoj (ostatak je nase ucesce). Nezavisno od ove veze, ali u okviru SEEREN2 projekta, RCUB je realizovao i opticku vezu na sever, do madjarske amademske mreze Hungarnet, koja se finansira sopstvenim sredstvima (srecom znatno manjim od onih za prvobitnu vezu). Takodje, ne malim naporima realizovana je veza sa BiH, tacnije akademskom mrezom republike srpske - SARNET. Nakon isteka predvidjene 2 godine, placanje je produzeno na jos 5 meseci, jer veze do Sarajeva i Tirane nikada nisu realizovane, a i MREN (CG) je ostao na 4 Mbps umesto predvidjenih 34mbps (razlozi leze u monopolima lokalnih telekoma). Zbog svega ovoga AMRES se pozicionirao kao regionalno cvoriste i osnovnog partnere u regionu.

 

E sad... dodatnih 5 meseci SEEREN2 projekta istice krajem meseca, tacnije sutra (:

Iako je upravno telo AMRESa i Ministarstvo za telekomunikacije i informaticko drustvo prosle godine planiralo budzet za 2008 koji ukljucuje zadrzavanje veze od 155 Mbps do grcke, tj. preuzimanje 100% troskova, ostali smo uskraceni za ova sredstva (ali i druga koja su planirana...)

Epilog: sutra se gasi veza ka grckoj i od 1.avgusta prelazimo na samo jednu Internet vezu . Veza preko Telekoma od 34 mbps je nedovoljnog kapaciteta da preuzme cak i deo saobracaja, pa se na nju ne moze racunati.

 

ali da se vratimo na vedriji deo realnosti, tj. sta konkretno znace ove evropske integracije za nasu akademsku mrezu?

 

prvo, do sada smo se "grebali" za Internet kroz projekte SEEREN i SEEREN2, a po njihovom zavrsetku, od prekosutra, mozemo da nastavimo koriscenje ove preostale veze do Hungarneta. Istina veza je dovoljnog kapaciteta, ali nemamo backup... tacnije veza se sastoji do 3 dela (BG-NS-Sbbotica-Segedin) i u proteklom periodu smo imali raspolozivost od 99.64%, 98.77% i 99.92% sukcesicno. prosecno trajanje prekida varira od 1h30m, 2h35m do cak 10h16m u slucaju veze BG-NS (ovo svakako nije vedriji deo realnosti, ali sta-je-tu-je...)

 

dalje, GEANT3 placa 50% medjunarodne veze za svoje clanice, koji god kapacitet i tehnologija da se izabere. u nasem slucaju mozemo da racunamo i na 60% ucesca EU. Naravno, treba obezbediti preostlih 40% (najmanje), sto je realno da ide tek od sledece godine.

 

Imamo izgleda da u buducnosti postanemo GEANT PoP (point of present) dakle isturena tacka njihovog bacbonea kod nas, i regionalni centar za okolne zemlje (npr. BiH, CG itd)

 

Vise godina unazad GEANT posebnu paznju poklanja razvoju servisa i naprednih tehnologija, gde je i obaveza da se to lokalno implementira, od cega mozemo da imamo samo benefita...

 

 

izvinjavam se na nesto duzem emailu, ali mislim da je bilo vredno sve ovo istaci.

 

srdacan pozdrav

 

gaja

 

___________________________________
Slavko Gajin, PhD
deputy director

RCUB
Belgrade University Computer Center
Kumanovska b.b. 11000 Beograd
Serbia

Tel.:                  +381-11-3031258
Fax:                  +381-11-3031259
Email:               slavko.gajin at rcub.bg.ac.yu
Internet:           http://www.rcub.bg.ac.yu

 

-----------------------------------------------------------------------
From: seeren-apm-bounces at grnet.gr [mailto:seeren-apm-bounces at grnet.gr] On Behalf Of Yannis Mitsos
Sent: 30. jul 2008 13:59
To: Admins SEEREN; APMs SEEREN
Cc: Jorge-A. Sanchez-Papaspiliou
Subject: [seeren-apm] Historical advancement
Importance: High

Dear Friends,

24 hours before the SEEREN2 project officially gets through its life-cycle*, a historical decision was taken today, a few hours ago, in the room where the NREN-PC members convene in Amsterdam.

AMRES and MARNET were officially and unanimously accepted as full GÉANT3 members. 

A new era for the SEE community begins with this decision. The sustainability in our region is becoming substantial through the technical and administrative leapfrogs that you achieved during the past 3 years. I am pretty sure that this capstone will further boost the consolidation of the networking and grid infrastructures, into an eInfrastructure for Southeast Europe, fully integrated with the pan-European efforts.

Congratulations to the people who worked so hard to make this happen. 

With kind regards,

Yannis 

*Still you have to contribute to the final reports/audits ;)

__________ NOD32 3302 (20080728) Information __________

This message was checked by NOD32 antivirus system.
http://www.eset.com

------- End of Forwarded Message -------

 
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/institut/attachments/20080731/56319507/attachment.htm>


More information about the institut mailing list