[institut] Sastanak o izmeni uslova konkursa za projekte

Antun Balaz antun at ipb.ac.rs
Mon Apr 18 23:21:51 CEST 2016


Postovane koleginice i kolege,

Otvoreno pismo koje smo u ime pokreta Spasimo nauku poslali ministru Verbicu u cetvrtak je dalo neke rezultate - vec u petak smo dobili poziv na sastanak sa ministrom i drzavnom sekretarkom koji je odrzan danas u podne i trajao je skoro 5 sati.

Sastanku je prisustvovao ministar Verbic, drzavna sekretarka Dondur, kao i sva tri pomocnika ministra iz sektora nauke (Tanic, Bugarski, Nedovic). U ime potpisnika otvorenog pisma sastanku smo prisustvovali Jelena Jovic sa Instituta za zastitu bilja, Vesna Miletic sa Stomatoloskog fakulteta u Beogradu, Ivana Vesic sa Muzikoloskog instituta SANU i ja. Sastanku su takodje prisustvovali predstavnici sindikata nauke.

Veci deo sastanka bio je posvecen statusu mladjih istrazivaca. U veoma teskoj diskusiji smo predstavnicima ministarstva pokusali da objasnimo da ce predlozeni uslovi kategorizacije i ucesca mladih istrazivaca, kao i uslovi za mladje rukovodioce, imati dalekosezno lose posledice po nasu nauku, da nece promovisati naucnu izvrsnost i vrednovanje rezultata rada, i da ih je neophodno promeniti.

Za vecinu stvari koje smo naveli u otvorenom pismu ministru smo uspeli tokom diskusije da definisemo konkretne izmene Akta i njegovog Priloga, ali ne i za sve. Obecanje ministra i drzavne sekretarke je da ce, ukoliko te predlozene izmene bude podrzalo i predsednistvo ZIS-a na sutrasnjoj sednici, ministarstvo pokusati da pronadje pravni mehanizam da ove promene ugradi u konkursnu dokumentaciju.

Predlog koji smo sastavili Jelena, Vesna, Ivana i ja nakon sastanka je prosledjen ministarstvu, kao i ZIS-u, a mozete ga naci na linku ispod. Nadamo se da ce ga ZIS podrzati. Naravno, cak ni to ne garantuje da ce ministarstvo prihvatiti sve ove izmene, kao ni da ce naci pravni mehanizam da to uradi. O tome cemo vise informacija ima sutra, nakon sednice ZIS-a. Posto ce sutrasnjoj sednici prisustvovati i predstavnici ministarstva, to ce ujedno biti prilika za detaljnu diskusiju (nadam se tek nakon sto budu prihvaceni predlozi vezani za status mladjih istrazivaca) o primedbama ZIS-a na Akt i Prilog koje ministarstvo nije uzelo u obzir prilikom pisanja finalne verzije tih dokumenata.

Srdacan pozdrav,
Antun Balaz

-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Izmene-Akt-Prilog.pdf
Type: application/pdf
Size: 42992 bytes
Desc: not available
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/institut/attachments/20160418/06f6c994/Izmene-Akt-Prilog.pdf>
-------------- next part --------------



-----
Dr. Antun Balaz
Deputy Director
Research Professor

E-mail: antun at ipb.ac.rs
Web: http://www.scl.rs/antun

Phone: +381 11 3713152
Fax: +381 11 3162190

Institute of Physics Belgrade
Pregrevica 118, 11080 Belgrade, Serbia
-----




More information about the institut mailing list