[institut] Predlog izmena konkursa usvojen na ZIS-u

Antun Balaz antun at ipb.ac.rs
Tue Apr 19 21:07:30 CEST 2016


Postovane koleginice i kolege,

Na danasnjoj sednici predsednistva ZIS-a je usvojen predlog izmena Akta o finansiranju projekata i Priloga 1, koji mozete videti na donjem linku, i upucen je ministarstvu.

Sednica je trajala preko 4 sata, uz dosta ostre rasprave, nezadovoljstva cinjenicom da ministarstvo nije uvazilo prethodno poslate primedbe ZIS-a, na sta su odgovarali predstavnici ministarstva (drzavna sekretarka Vera Dondur i sva tri pomocnika ministra iz sektora nauke). Nekoliko clanova predsednistva nije bilo zadovoljno ni cinjenicom da je predlog za izmene konkursa vezanih za status mladjih istrazivaca dosao tako brzo, bez pripreme od strane odgovarajuce radne grupe ZIS-a. Na kraju je, ceneci da je ugrozena skoro trecina ukupnog broja istrazivaca (oko 3700 studenata doktorskih studija na tekucim projektima), usvojena nesto izmenjena verzija predloga izmena, ali je takodje zakljuceno da ce se od ministarstva zatraziti da i sve druge primedbe koje su ranije upucene od strane ZIS-a, uzmu u obzir.

Znacaj predlozenih izmena je veoma veliki: u suprotnom, studenti doktorskih studija koji imaju makar jedan nepolozen ispit ne bi mogli da ucestvuju na novim projektima, sto bi pogodilo i dobar broj nasih mladjih kolega na Institutu. Ovakav zahtev je ministarstvo unelo u Akt u poslednjem trenutku, takve odredbe nije bilo u ranije objavljenom predlogu Akta. Pored toga, svim studentima koji su upisani 2010. godine ili kasnije ovim izmenama ce biti garantovana kategorija A4, dok bi u suprotnom studentima upisanim izmedju 2010. i 2012. godine kategorija bila smanjena na A5. Takodje, ovim izmenama se omogucava svim studentima da se kategorisu na osnovu svojih rezultata, ukoliko je to povoljnije za njih od automatski dodeljenih kategorija.

Sada je ministarstvo na potezu i ocekujemo da nas obaveste o tome sta ce od ovih predlozenih izmena usvojiti, kao i na koji nacin. U medjuvremenu, ostaje nam da radimo na pripremi predloga projekta, nadajuci se da ce uslovi kategorizacije za nase mladje kolege biti popravljeni...

Srdacan pozdrav,
Antun Balaz

-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Izmene-Akt-Prilog-v3.pdf
Type: application/pdf
Size: 42131 bytes
Desc: not available
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/institut/attachments/20160419/977866c0/Izmene-Akt-Prilog-v3.pdf>
-------------- next part --------------


-----
Dr. Antun Balaz
Deputy Director
Research Professor

E-mail: antun at ipb.ac.rs
Web: http://www.scl.rs/antun

Phone: +381 11 3713152
Fax: +381 11 3162190

Institute of Physics Belgrade
Pregrevica 118, 11080 Belgrade, Serbia
-----




More information about the institut mailing list