[institut] Izmene konkursa, sastanak ZIS-MPNTR

Antun Balaz antun at ipb.ac.rs
Fri Apr 22 16:23:50 CEST 2016


Postovane koleginice i kolege,

U dugotrajnoj sagi oko uslova konkursa za projekte, danas je odrzan novi sastanak, ovaj put izmedju predstavnika ZIS i MPNTR u vezi sa zahtevima za promenu uslova kategorizacije mladjih istrazivaca, koji je nakon sednice predsednistva ZIS u utorak upucen ministarstvu. Sastanku su prisustvovali ministar Verbic, drzavna sekretarka Dondur i pomocnik ministra Tanic, a u delegaciji ZIS-a su bili Dusko Blagojevic (IBISS), Bojan Radak (Vinca), Momcilo Pavlovic (Institut za savremenu istoriju), Aleksa Zejak (RT-RK) i ja. Sastanku je prisustvovala i predsednica sindikata nauke Djurdjica Jovovic.

Tokom sastanka je tim ministarstva predstavio predlog za izmenu Akta o finansiranju projekata i o njemu smo diskutovali. Skoro sve trazene izmene su usvojili, uz neke modifikacije. U sadasnjoj formulaciji, da bi ucestvovali na projektima, studenti koji su upisali doktorske studije 2013. godine i kasnije treba da imaju polozene ispite (ne sve, ali da skup ne bude prazan; za one upisane prosle godine na jesen moze da bude i prazan). Za studente upisane izmedju 2010. i 2012. usslov su ili svi polozeni ispiti ili bar jedan objavljen recenziran naucni rad (veoma siroka definicija sta je to tacno - kategorija nece biti specificirana). Za studente upisane 2008. i 2009. godine uslov i i svi polozeni ispiti i bar jedan objavljen recenziran naucni rad. Za one koji su upisani ranije, uslov su svi polozeni ispiti i ispunjen minimalni uslov za ucesce na projektima koji treba da ispune i istrazivaci sa doktoratom (Prilog 1, tabela 3, prema oblasti istrazivanja).

Sto se kategorizacije tice, nazalost, predlog ministarstva je da se ipak ne dozvoli kategorizacija studenata. Po tom pitanju sam ostao u manjini, odnosno, svi drugi predstavnici ZIS-a i sindikata su se slozili da bi, zbog nedovoljnog budzeta, to u ovom trenutku bilo preskupo. Nakon insistiranja na ovom pitanju ipak je prihvaceno da se omoguci kasnija kategorizacija studenata odmah nakon sto doktoriraju (bez cekanja na izbor u zvanje), i to prema granicama za kategorije koje sada budu ustanovljene. Dakle, kategorije nece studentima biti zamrznute do sledece kategorizacije, nego ce se nakon odbrane doktorata, uz uverenje o odbrani, kod odgovarajuceg analiticara utvrdjivati nova kategorija istrazivaca.

Studentima ce sada biti dodeljene automatske kategorije, i to onima koji su upisani na doktorske studije 2010. godine i kasnije A4, a onima koji su upisani 2008. i 2009. kategorija A5. Onima koji su upisani ranije bice dodeljena kategorija A6, uz ogradu da ce oni biti finansirani u skladu sa raspolozivim sredstvima u budzetu, sto znaci da je moguce da im ta sredstva budu umanjena na neki nacin (ali to nije verovatno, utisak je da ce svi biti finansirani u punom iznosu).

O ovom novom predlogu ministarstva sada treba da se izjasni predsednistvo ZIS, koje ce to verovatno uciniti elektronskim putem do ponedeljka. Ukoliko predlog bude podrzan, ministarstvo bi onda trebalo da objavi ispravljenu verziju Akta na svom web sajtu pocetkom sledece nedelje. To, naravno, jos uvek nije potpuno izvesno, a ima i potpuno ortogonalnih predloga, pogotovo iz drustvenih i humanistickih nauka, tako da ostaje da vidimo sta ce se dogoditi tokom sledece nedelje.

Jasno je da ovo predstavlja samo deo zahteva koji smo uputili ministarstvu, i da ostaje i dalje veliki broj ozbiljnih primedbi na uslove konkursa, koje je ZIS detaljno nabrojao u dopisu ministarstvu jos u martu. Promene koje su prihvacene resavaju pitanje zastite statusa nasih studenata, sto je od kljucnog znacaja. Nazalost, progresivne mere nagradjivanja mladjih istrazivaca sa dobrim rezultatima koje su postojale ranije (kategorizacija po zelji istrazivaca za sve studente, izbor 3 najpovoljnije godine za mladje od 35 godina, kategorija vise ako se kategorise student) su sada ukinute, sto ne promovise naucnu izvrsnost mladih.

Medjutim, i pored toga, Institut za fiziku ce uvek ceniti naucnu izvrsnost i kvalitetne rezultate svih svojih saradnika, a posebno mladjih istrazivaca i studenata. Jedna od mera kojima na ovo skrecemo paznju je i Godisnja nagrada za naucni rad i Studentska nagrada, koje dodeljujemo svake godine na proslavi dana Instituta pocetkom maja.

Srdacan pozdrav,
Antun Balaz

-----
Dr. Antun Balaz
Deputy Director
Research Professor

E-mail: antun at ipb.ac.rs
Web: http://www.scl.rs/antun

Phone: +381 11 3713152
Fax: +381 11 3162190

Institute of Physics Belgrade
Pregrevica 118, 11080 Belgrade, Serbia
-----




More information about the institut mailing list