[institut] uspesi

Aleksandar Bogojevic alex at ipb.ac.rs
Wed Dec 21 14:41:38 CET 2016


Поштоване колегинице и колеге,
 
Институт за физику ће децембар 2016. године памтити по читавој серији великих успеха у два кључна правца идентификована у нашем Стратешком плану: (1) научна изврсност, и (2) друштвена релевантност. Постигнути резултати су остварени у месецу када је отворено (а и истог дана затворено) за нас најрелевантније поглавље 25 (истраживање и развој) у процесу приступања наше земље Европској унији. Подсећам вас да је и у овом националном успеху Институт за физику одиграо кључну улогу, о чему сведоче многобројни пројекти финансирани од стране Европске комисије, повратак Србије у ЦЕРН, а понајвише наша четири ЕУ центра изврсности са којима смо пре десет година заправо увели науку Србије у европски истраживачки простор.
 
Децембарску серију изванредних резултата смо започели ERC грантом др Магдалене Ђорђевић. Мислим да нема грађанина ове земље који последњих дана није чуо за овај велики успех наше колегинице, али и нашег Института. Недељу дана касније уследила су два нова успеха Иновационог центра Института за физику којим руководи др Саша Лазовић. Добијена су два предкомерцијална пројекта са укупним буџетом од преко 750.000 евра:
1.     Дигиталне сигурносне идентификационе картице са структуром крила лептира (научни руководилац др Дејан Пантелић);
2.     Уређај за снимање из ваздуха и мапирање који се користи за потребе мерења нивоа буке (научни руководилац др Марко Спасеновић).
 
Ови пројекти су у једнакој мери финансирани од домаће привреде (која је на овај начин дала своје поверење иновационим и развојним капацитетима наше куће) и од ЕУ (преко Фонда за иновациону делатност). Напомињем да је реч о пројектима са великим капацитетима за успешну комерцијализацију у наредних неколико година. Честитке свим истраживачима који су у ово укључени, али пре свих колегама Лазовићу, Пантелићу и Спасеновићу.
 
Остварени резултати су најновија потврда тога да је Институт за физику у последњој деценији израстао у институцију од националног значаја по свом доприносу науци, врхунском образовању, технолошким иновацијама али и по широј друштвеној користи куће која је постала фокална тачка повратка врхунских стручњака из дијаспоре; институције у оквиру које успешно послују четири ЕУ центра изврсности, Иновациони центар и два истраживачко-развојна центра наменске индустрије.
 
О овим успесима је информисана шира јавност у оквиру интензивне медијске кампање имплементиране уз помоћ Центра за промоцију науке. Детаљно су информисане и све релевантне институције: председник Владе Александар Вучић и његов кабинет; Министарство просвете, науке и технолошког развоја на челу са министром Шарчевићем и државним секретаром Поповићем; Српска академија наука и уметности; Народна банка Србије и канцеларија Светске банке. Сви су они позвани да што пре посете Институт, да упознају наше истраживаче, и да на лицу места виде шта је све наша институција постигла у претходних неколико година из сопствених средстава.
 
Желим да вам овом приликом пожелим срећне празнике и наставак успеха у години која је пред нама. Видимо се сви 30. децембра на новогодишњем коктелу у нашем новом ресторану.
 
ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА ЗА ФИЗИКУ
др Александар Богојевић


Dr Aleksandar Bogojevic, Director
Institute of Physics Belgrade
Pregrevica 118, 11080 Belgrade, Serbia
http://www.ipb.ac.rs/





More information about the institut mailing list