[institut] Seminar Laboratorije za fiziku visokih energija: Teorijski modeli za tomografiju kvark-gluonske plazme

Nenad Vranjes nenadv at ipb.ac.rs
Thu Mar 3 22:20:07 CET 2016


Drage kolege, 

Pozivate se na seminar Laboratorije za fiziku visokih energija Instituta za fiziku koji ce odrzati dr Magdalena Djordjevic. Seminar ce biti odrzan u cetvrtak 10. marta u 12h00 u citaonici ,,dr Dragan Popovic". Naslov i apstrakt seminara su dati nize. 

Srdacan pozdrav,
Nenad 

========================================================

др Магдалена Ђорђевић, Инститит за физику

Теоријски модели за томографију кварк-глуонске плазме

Aпстракт:

При сударима масивних језгара у сударачима у CERN-у (LHC експерименти) и BNL-у (RHIC експерименти), настаје ново екстремно стање материје са изузетно високом густином енергије, које се састоји од кваркова, антикваркова и глуона који међусобно интерагују. То ново стање материје се назива кварк-глуонска плазма (КГП), и сматра се да је насталo одмах након Великог праска, па проучавање КГП омогућава и разумевање самог порекла и настанка универзума.

Проучавање КГП је нова, интердисциплинарна, научна област, која комбинује модерну нуклеарну физику, физику високих енергија, и физику плазме. Семинар ће представити наше истарживање које се бави развојем теоријског формализма губитака енергије високо енергијских честица (кваркова и глуона), при чему користимо квантну теорију поља на коначним температурама. Биће представљен и наш рад на нумеричким применама тог формализма за разумевање експерименталних података, при чему се генерисана предвиђања директно пореде са резултатима RHIC и LHC експеримената. Конкретно, семинар ће представити:

- зашто су губици енергије високо енергијских честица одличне пробе за проучавање особина КГП
- типове губитака енергије у КГП-у
- теоријске приступе за израчунавање губитака енергије високо енергијских честица
- како се предвиђени губици енергије могу поредити са експерименталним подацима у RHIC-у и LHC-у.
- како се из ових поређења могу проучавати типови интеракција у КГП, и особине овог новог стања материје.


More information about the institut mailing list