[institut] Seminar Fizickog fakulteta

Mirzeta Savic mirzetas at ff.bg.ac.rs
Thu Aug 31 11:46:28 CEST 2017


Семинар Физичког факултета, среда 7. септембар 2017. године у 11:15, физички амфитатар, сала 661, Студентски трг 12, III спрат. 

Предавач: др Драган Лукић
Наслов: "Проучавање процеса вишеструке фотојонизације на СРЦ и двоелектронске рекомбинације на ТСР"


У експериментима изведеним на СРЦ синхротрону у Медисону, Висконсин проучавани су процеси вишеструке фотојонизације са тежиштем на енергијски опсег у близини прага за реакцију. Проучавана је могућност постојња  додатног закона прага и експериментално је одређиван експонент Ванијеовог закона прага за троструку фотојонизацију неона и аргона. Резултати мерења потврђују теоријска предвиђања.

Eкспериментално проучавања процеса ниско-температурне двоелектронске рекомбинације за потребе моделовања фотојонизоване плазме учествјућу у мерењима двоелектронске рекомбинације високонаелектрисаних јона гвожђа на тешко-јонском прстену (ТСР) у Хајделбергу на јединој инсталацији у свету која је могла обезбеди потребно налектрисање и енергијску резолуцију јона од интереса за астрофизику. Разматран је ефекат нових мерења на моделовање фотојонизоване плазме у области активних галактичких језгара. Серија експерименталних мерења потврђује претпоставку да су ранији, теоријски добијени подаци за рекомбинационе коефицијенте неодговарајући за моделовање фотојонизоване плазме у 
активним галактичким језгрима, у температурној области у којој је предвиђено њено формирање. Добијени подаци су неопходни у моделовању фотојонизоване плазме и за тестирање резултата програмских пакета за прорачуне структура атомских честица.



More information about the institut mailing list