[institut] Seminar Fizickog fakulteta

Mirzeta Savic mirzetas at ff.bg.ac.rs
Fri Jun 30 13:22:55 CEST 2017


Sreda 5. juli u 11:15, fizicki amfiteatar, III sprat, Studentski trg 12. 

 

Nikola M. Šišović

"MERENJE RASPODELE JAČINE ELEKTRIČNOG POLJA U PRIKATODNOJ OBLASTI TINJAVOG PRAŽNJENJA POMOĆU OBLIKA I POMERAJA SPEKTRALNIH LINIJA ARGONA I NEONA"

 

Apstrakt:

 

Jedan od najvažnijih parametara prikatodne oblasti je raspodela jačine električnog polјa F, koje je od presudnog značaja za ubrzanje naelektrisanih čestica, njihove putanje, kinetičke energije i sudare sa drugim česticama, kao i raspršivanje materijala katode. Svi ovi procesi su značajni za rad tinjavog pražnjenja i njegove primene u oblasti spektroskopske analize, depozicije tankih slojeva, kao i dubinskog profiliranja i nagrizanja katodnog materijala plazmom. Prema tome, potpuno je jasna potreba za neperturbujućim tehnikama za merenje raspodele električnog polja  F u uzanoj prikatodnoj oblasti.

 

Istraživanja oblika i pomeraja spektralnih linija argona i neona u abnormalnom tinjavom pražnjenju Grimovog tipa sa ciljem razvoja metode za merenje raspodele jačine električnog polja u prikatodnoj oblasti vrše se poslednjih nekoliko godina u Laboratoriji za spektroskopiju električnih gasnih pražnjenja na Fizičkom fakultetu u Beogradu [1,2]. 

 

Za mapiranje raspodele jačine električnog polja u prikatodnoj oblasti koristi se koristiti jednostavna tehnika zasnovana na standardnoj optičkoj emisionoj spektroskopiji (OES) u laboratoriji sa tipičnom opremom. Ovo je u suštini, dobro poznata Lo Surdova tehnika koja se koristi za proučavanje Štarkovog efekta, ali unapređena modernim detektorima. Kao radni gas koristi se argon, neon i neon sa malim dodatkom vodonika što obezbeđuje posmatranje ne samo profila spektralnih linija atoma argona i neona, već i profila Hα spektalne linije iz Balmerove serije vodonika. Pomoću Hα Balmerove linije vrši se referentno merenje jačine električnog polјa i njegove raspodele u prikatodnoj oblasti. Za merenje Štarkovih pomeraja linija atoma argona i neona se koriste dve tehnike: kada komponente spektralnih linija nisu jasno razdvojene, koristi se postupak fitovanja pobolјšanom modelnom funkcijom, dok se u slučaju jasnog razdvajanja između maksimuma pomerene i nepomerene komponente, primenjuje metoda separacije maksimuma intenziteta.

 

Posebno treba istaći da je nedavno na osnovu rezultata teorijskih izračunavanja Zigelbekera i Šnicera [3], izvršeno je spektroskopsko posmatranje i analiza profila šest spektralnih linija Ne I koje zbog značajno izraženog Štarkovog cepanja/pomeranja u uslovima malih jačina električnog polja omogućavaju pouzdano merenje raspodele jačine električnog polja u prikatodnoj oblasti izvora tinjavog pražnjenja [4].

 

 

1.        Majstorović G Lj, Ivanović N V, Šišović N M, Djurović S and Konjević N (2013), Plasma Source Sci. Technol. 22, 045015.

2.        Šišović N M, Ivanović N V, Majstorović G Lj and Konjević N (2014), J. Anal. At. Spectrom. 29, 2058-2063.

3.        Ziegelbecker R Ch and Schnizer B (1987), Z. Phys. D - Atoms, Molecules and Clusters 6, 327-335.

4.        Ivanović N V, Šišović N M, Spasojević Dj and Konjević N (2017), J. Phys. D: Appl. Phys. 50 125201 (8pp).

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/institut/attachments/20170630/c4e2ba41/attachment.html>


More information about the institut mailing list