[institut] Seminar Fizickog fakulteta

Mirzeta Savic mirzetas at ff.bg.ac.rs
Tue May 16 10:15:24 CEST 2017


Среда 17. мај у 11:15 сати, физички амфитеатар, сала 661, Студентски трг 12, III спрат.

Др Магдалена Ђорђевић, Институт за физику
"Кварк-глуонка плазма као ново екстремно стање материје"

Апстракт:
При сударима масивних језгара у сударачима у CERN-у (LHC експерименти) и BNL-у (RHIC експерименти), настаје ново екстремно стање материје са изузетно високом густином енергије, које се састоји од кваркова, антикваркова и глуона (тзв. партона) који међусобно интерагују. То ново стање материје се назива кварк-глуонска плазма (КГП), и сматра се да је насталo одмах након Великог праска, па проучавање КГП омогућава и разумевање самог порекла и настанка универзума.

Данас се сматра доказаним да је КГП креирана у RHIC и LHC експериментима.
Међутим, основни изазов представља изучавање особина овог новог стања материје. На пример, једанa од тренутних претпоставки је да је КГП флуид изузетно ниске вискоѕности (нормално остравивих при екстремно ниским температурама), при чему је КГП креирана на екстремно високим температурама.

Предавање се концентрише на идеју да оптималан начин испитивања овог екстремног стања матрије комбинује квантну теорију поља са релативистичком хидродинмиком, при чему се губици енергије високо енергијских честица
(џетова) при проласку кроз КГП користе као пробе овог екстремног стања материје. У оквиру предавања ће бити представљен формалиѕам и досадашњи резултати за предвиђање губитака енергије џетова, као и наредни кораци у расветљавању особина КГП.

Посебно се охрабрују студенти основних, мастер и докторских студија да присуствују предавању, пошто у оквиру овог истраживања имамо отворене позиције у оквиру недавно добијеног ERC пројекта.



More information about the institut mailing list