[institut] pismo direktora (16.04.2020.)

Aleksandar Bogojevic alex at ipb.ac.rs
Thu Apr 16 22:36:05 CEST 2020


Драги пријатељи,

Желео бих да вам скренем пажњу на изузетно леп текст нашег Одељења за комуникације који можете наћи на веб сајту Института на линку:
http://www.ipb.ac.rs/vesti/foto-prolece2020/ <http://www.ipb.ac.rs/vesti/foto-prolece2020/>

Месец дана смо у изолацији. Постоје наговештаји да би се ситуација могла постепено почети побољшавати. Но, шта ће се заправо десити зависи од нас самих и чињенице да ли ће разум победити наше страхове, наше обичаје, нашу исконску потребу да се дружимо, нашу помало чудну потребу да у туђој несрећи понекад видимо сопствену срећу... Мрачна времена нам дају прилику да сазнамо од каквог материјала смо заиста саздани:  да ли имамо интерне снаге да балансирамо рационално и емоционално, индивидуално и колективно, страхove и надања, песимизам и оптимизам, веру и науку. У доба праве кризе потребни су нам сви ти различити аспекти наше људскости.

Чак и у случају најоптимистичнијег сценарија, пандемија ће још потрајати. Да би успешно пребродили мрачне тренутке морамо управо тада да научимо да уживамо у лепотама света који  нас окружује. Зато бих хтео да се захвалим Слоби и Марији што су нас подсетили на лепоте раног пролећа, као и на невероватне доприносе нашој науци величанствених продора насталих у неким ранијим тренуцима изолације. Желим да се захвалим и нашој служби одржавања што и у овим тешким тренуцима настављају да се баве одржавањем баште Института које смо са правом поносни и која је, као и свака лепота, прави извор инспирације и креативности. Хвала им и на фотографијама које нам дају разлог да желимо да се што пре вратимо нашем Институту.

Но, повратак је за нека будућа времена. Сада нам је задатака да и даље останемо у својим кућама, да се бринемо о здрављу наших најближих и да се успешно бавимо својим послом у новим околностима.

Плате су редовно стигле, као што нам је министарство и обећало. Радећи од својих кућа, наше Одељење за рачуноводствене послове је у рекордном року одрадило све исплате (укључујући хонораре, као и плате страних држављана запослених код нас), реализовало све набавке, пореске уплате и друге финансијске обавезе. Хвала им на великом труду.

Моје честитке колегиници Невени Пуач, главном предлагачу ново-одобрене COST акције CA19110 PlAgri (Plasma applications for smart and sustainable agriculture). Координација целом COST акцијом представља леп и значајан успех. Придружавам се честиткама помоћника министра Виктора Недовића. Желим такође да истакнем предани рад колегиница и колега из лабораторије за физику животне средине чија мерења нам дају јединствени увид у сложене последице смањења привредне активности на неколико кључних параметара животне средине. На крају, велику захвалност дугујемо колегама који одржавају наш комуникациони систем и који су помогли нашим службама да од својих кућа успоставе квалитетне интернет линкове. Данас нам је интернет приступ важнији него икада. Сасвим је јасно да интернет данас ”трошимо” више него икада. То се види и у повећаном протоку дигиталних података преко ВИП-а као нашег мобилног провајдера. Институт ће учинити све што је могуће да у току кризе запосленима покрије све екстра трошкове настале због тог повећаног протока.

Драге колегинице и колеге, сутра је велики петак. Уз фарбана јаја, вама и вашим породицама желим добро здравље и срећне скорашње ускршње празнике.

Са поштовањем,
Александар Богојевић


Dr Aleksandar Bogojevic, Director
Institute of Physics Belgrade
National Institute of the Republic of Serbia
Pregrevica 118, 11080 Belgrade (Zemun), Serbia
http://www.ipb.ac.rs/






-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/institut/attachments/20200416/13623723/attachment.html>


More information about the institut mailing list