[institut] Писно директора (04.12.2020.)

Aleksandar Bogojevic alex at ipb.ac.rs
Fri Dec 4 12:30:28 CET 2020


Поштоване колегинице и колеге, драги пријатељи 

Ушли смо у последњи месец прве године институционог финансирања. И више него претходних година то значи да сада морамо пре краја године, у складу са јавним набавкама и одговарајућим процедурама, потрошити све паре сходно дефинисаним наменама. Институт је у обавези да сва неутрошена средства документује и врати у буџет, што ће и учинити.

Посебно је важно да водите рачуна о средствима за истраживања која су уплаћена лабораторијама. Јасно вам је да је Ковид-19 усложнио ову ситуацију јер практично целе године нисмо могли ићи на путовања, што је ранијих година представљало највећи део поменутих трошкова.

За трошење средстава у наредних 2-3 недеље вам на располагању стоје две могућности: (1) да у оквиру расположивих ресурса већ отворених јавних набавки наручите одговарајућу робу и услуге, или (2) да оно што не можете да потрошите у наведеном року пребаците на институтски део средстава за ову намену из којих ће наша кућа попунити резерве одговарајуће робе (нпр. канцеларијски материјал) а који ће следеће године у магацину бити на располагању свим запосленим. Што се тиче прве опције у сарадњи са Одељењем за јавне набавке смо пронашли начин да реализујемо набавку рачунара и рачунарске опреме закључно са крајем ове године.

Желим да напоменем да друга опција не подразумева ”паркирање пара”, тако нешто је изричито забрањено у оквиру институционог финансирања. Оно што је дозвољено је да направимо залихе на нивоу институције, залихе којима располажемо сви али не пропорционално томе колико је ко пара пребацио. За покретање ове друге опције је неопходно да руководиоци писмено обавесте кабинет директора и рачуноводство (kabinet at ipb.ac.rs, racunovodstvo at ipb.ac.rs). Напомињем још једном да су рокови изразито кратки, а да би била велика штета да било који део пристиглих средстава за истраживање (ионако недовољних) враћамо у буџет. На крају, последица овога би могла да буде смањење одговарајућих средстава за наредну годину.

Друга тема се тиче посебних мера хигијене, безбедности и организације рада које нам намеће актуелна епидемиолошка ситуација. Свесни сте да Институт сво време реализује све препоруке кризног штаба која се тичу средстава за хигијену и заштиту и обезбеђења социјалног дистанцирања. Поврх ових редовних активности у току ванредне ситуације смо организовали детаљну дезинфекцију свих просторија (ходници, заједничке просторије, канцеларије, лабораторије, двориште). Због погоршане ситуације за викенд 12-13.12 ћемо спровести нову акцију дезинфекције пословног простора. Тих дана неће бити дозвољен улазак у Институт другим запосленим лицима. Долазак наредна два дана (14-15.12) није забрањен, али, пошто је реч о јаким дезинфекционим средствима, препорука је да се и та два дана не долази на посао. Са изузетком ових дана, и даље остају на снази досадашње одлуке о доласку на посао. Наравно, даље погоршање ситуације може да доведе до доношења оштријих мера.

Имајући све ово у виду, јасно је да ове године неће (нити може да буде) традиционалног новогодишњег коктела и окупљања, као ни пратеће приредбе за децу. Шта више, озбиљно разматрамо могућност да уобичајени зимски одмор ове године започнемо нешто раније (можда већ 18.12.). У том случају повратак у Институт би био 18.01.2021. године. Дотле би формално радили од куће. Наравно, као и увек, све кључне службе ће радити на Институту и у овом периоду. Конкретно, што се тиче трошења пара, рачуноводство, правне службе и људски ресурси ће вам бити на располагању сво време. У сваком случају, о почетку и трајању зимског одмора добићете званично обавештење. 

Свесни сте да је ситуација озбиљна, а није ми циљ да вас даље плашим, но обавезан сам да вам изнесем све информације. Свакако нам није намера да наши најмлађи остану без новогодишњих поклона. У то име организујемо набавку ваучера, а родитељи ће имати ”радну обавезу” да деци на овај начин испуне њихове жеље.

Са поштовањем, 

ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА ЗА ФИЗИКУ
др Александар Богојевић



Dr Aleksandar Bogojevic, Director
Institute of Physics Belgrade
National Institute of the Republic of Serbia
Pregrevica 118, 11080 Belgrade (Zemun), Serbia
http://www.ipb.ac.rs/








More information about the institut mailing list