[institut] Писмо директора (25.09.2020.)

Aleksandar Bogojevic alex at ipb.ac.rs
Fri Sep 25 15:50:05 CEST 2020


Поштоване колегинице и колеге, драги пријатељи

Примљени су и анализирани извештаји о шестомесечном раду у ванредним околностима (ванредно стање, односно ванредне мере) проузрокованим Ковид-19 пандемијом. Скоро без изузетка је реч о добро сачињеним извештајима и желим да се захвалим руководиоцима и службама које су вршиле анализу прикупљеног материјала на уложеном труду.

Извештаји документују да је Институт наставио да изузетно успешно ради и у овом тешком периоду. Анализа прикупљених података јасно показује ниво постигнућа лабораторија и појединачних истраживача. Такође, јасно се види и ниво информисаности руководиоца о потенцијалним проблемима у раду, као и степен њихове проактивности при покушају отклањања ових проблема.

Институт ће и у наредном периоду наставити са редовним прикупљањем извештаја овог типа. Процедуре извештавања ћемо још дорађивати и операционализовати. Управо је започет процес разраде основа редовних процедура праћења остварених резултата истраживача, додатних ангажовања истраживача, детаљног праћења напредовања у звању, дуготрајнијих одсуствовања, те успешности реализације преузетих обавеза на релацији ментор-студент. Поред управе и релевантних служби у овај процес ће бити укључени и чланови Научног савета.

Као што вам је познато, ситуација са пандемијом је и даље веома озбиљна, поготово у нашем окружењу. Држава и ресорно Министарство нам нису упутили нова упутства која би нам дозволила суштинску релаксацију тренутно важећих мера.

Да вас подсетим, садашње мере су донете на основу консултација са руководиоцима лабораторија и њихов циљ је балансирање између безбедности запослених и обезбеђивања макар минималних услова за одржавање процеса рада. Имајући то у виду, руководиоци лабораторија одобравају појединачне доласке својих истраживача сходно договореном. Службе обезбеђења, са своје стране, воде дневнике улазака и излазака свих запослених и гостију са Института, проверавају да су ти доласци ауторизовани од стране руководилаца лабораторија и других одговорних особа и о томе извештавају управу, гарантују испуњеност социјалног дистанцирања тиме што онемогућавају да на Институту у датом тренутку борави више од 60 људи.

Здравствено стање наших запослених и њихових породица, као и постигнути резултати у претходном периоду су права индикација успешности ових мера. Част ми је да сам на челу институције која не само по квалитету својих научних резултата, него и по овим изузетно важним критеријумима, представља институцију за пример. То је резултат озбиљности и ангажовања сваког од нас.  

Мада нисмо у могућности да суштински релаксирамо важеће мере, молим руководиоце да ми предложе мање измене процедура долазака њихових истраживача за које сматрају да би биле од користи за оптималнију реализацију истраживачких задатака. Свака лабораторија има своје специфичности и молим да то узмете у обзир. Ја ћу са своје стране покушати, ако је то могуће, да приспеле предлоге уобличим у измењене процедуре долазака. Наравно, здравље запослених остаје приоритетни критеријум. Конкретно, услови обезбеђивања социјалног дистанцирања се неће мењати. Молим руководиоце да озбиљно и одговорно приступе послу процене стварних потреба, дакле да не траже оно што је у овом тренутку немогуће.

Са поштовањем,

ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА ЗА ФИЗИКУ
др Александар Богојевић


Dr Aleksandar Bogojevic, Director
Institute of Physics Belgrade
National Institute of the Republic of Serbia
Pregrevica 118, 11080 Belgrade (Zemun), Serbia
http://www.ipb.ac.rs/






-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/institut/attachments/20200925/a221fb12/attachment.html>


More information about the institut mailing list