[institut] Pismo direktora (14.03.2022. godine)

Aleksandar Bogojevic alex at ipb.ac.rs
Mon Mar 14 11:09:48 CET 2022


Поштоване колегинице и колеге,
Драги пријатељи,

Прошло је скоро тачно две године од почетка пандемије Ковид-19. Здравствена опасност није прошла, али су срећом бројеви заражених и умрлих већ неко време у опадању. Поштујући препоруке Кризног штаба, постепено ћемо кренути ка успостављању редовног режима рада на Институту.

И даље морамо да будемо будни и да пратимо како се здравствена ситуација одвија, у нашој кући и ван ње. Од данас ношење маски у затвореном простору Института више није обавеза, али јесте препорука. Као што сте упознати, уведен је систем електронског евидентирања боравка на Институту. Користићемо тај систем за постепено  успостављање редовних услова о чему ћу вас накнадно обавестити.

Ресторан Института почиње са радом данас, што ће вас сигурно обрадовати. Бане је добио инструкције да се тренутно дозвољава коришћење до половине смештајних капацитета. Позиције на којима се може седети ће бити означене чиме ће се обезбедити ипак нека дистанца.

Седнице Научног већа ће се и даље организовати у сали библиотеке, такође због дистанце.

Желим да се захвалим читавом колективу на озбиљном приступу овој кризи. Одговорност коју сте сви показали је имала важне последице на ограничавање погубних ефеката пандемије у нашим редовима. С друге стране, резултати рада (у ванредним околностима) нису изостали:

- Производња радова је настављена, што сведоче годишњи извештаји Министарству.
- Кадровски смо се оснажили и подмладили.
- Поново смо акредитовани као институт од националног значаја (овог пута на период од десет година).
- Најуспешнија смо институција на пројектима Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност по броју добијених пројеката, укупном финансирању и пролазности пројеката.
- Значајно смо повећали и диверсификовали изворе финансирања, повећали власнички удео у нашим предузећима.
- Заједничким трудом смо прошли кроз опсежну међународну евалуацију, којом смо осигурали неопходну стручну, техничку и финансијску помоћ Светске банке за десетогодишњи процес стратешког оснажења.
- Потписано је стратешко партнерство са Машинским факултетом зашто је Универзитет у Београду посебно похвалио Институт.

На ово свакако треба додати и наставак процеса адаптација и инфраструктурног оснажења лабораторија, канцеларија и заједничког простора финансираних из сопствених средстава Института. Много тога смо заједнички постигли упркос условима глобалне здравствене, а од недавно и војно-политичке кризе, чиме смо наставили традицију неговања квалитета и одговорности по чему је Институт препознатљив већ више од 60 година.

Са поштовањем,

ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА ЗА ФИЗИКУ
др Александар Богојевић,




More information about the institut mailing list