[institut] pismo direktora (20.10.2022)

Aleksandar Bogojevic alex at ipb.ac.rs
Thu Oct 20 15:25:24 CEST 2022


Поштоване колегинице и колеге,
Драги пријатељи,

Као што вам је познато, почетком септембра је дошло до великог поскупљења електричне енергије. Држава је том приликом свим институцијама у јавном сектору донела обавезу доношења плана уштеде, као и месечног извештавања Владе о постигнутим резултатима по овом питању.

Оквирни циљ је био уштеда од 15 или више процената. То је била општа процена могућег нивоа подизања ефикасности трошења струје, а које не би угрозило процесе производње.

Да вас подсетим, струја је у септембру поскупела 30%. Са друге стране, начин финансирања НИО је такав да се средстава за материјалне трошкове одређују само на почетку календарске године као фиксни проценат укупне плате свих истраживача. Дакле, и да је било пара у буџету, корекције које би нам донеле додатна средства за струју нису биле могуће. Ефективно то значи да је за нас једино одрживо решење било да потрошњу електричне енергије смањимо управо за 30%. Јасно вам је да ово није ни мало једноставан задатак а да при томе не доведемо у питање кључне аспекте нашег истраживачког рад.

Упознати сте са планом штедње који смо имплементирали, а до кога смо дошли кроз серију консултација са руководиоцима лабораторија, одељења, иновационог центра и повезаних предузећа. На снагу је ступила забрана коришћења клима уређаја (сем оних који су директно у вези са капиталном опремом) и грејалица, смањење нивоа осветљења у ходницима, увођење сензора којима се аутоматски пале светла у тоалетима, као и имплементације читавог низа других корака широм Института чији је заједнички циљ био повећање опште енергетске ефикасности. Ово укључује и започети процес замене преостале старе столарије који ћемо имплементирати до оне мере до које то можемо финансирањем из сопствених средстава Института.

Потрошњу електричне енергије смо у ових месец и по дана интерно проверавали на кључним пунктовима широм Институа, увођењем интерних бројила, као и службеним обиласцима просторија током и мимо радног времена којима се проверава ниво придржавања донесеним мерама. Због свега овог већ неко време имамо индикације да су имплементиране уштеде имале ефекта. Управо смо од ЕПС-а добили и дефинитивну потврду тога – у претходном месецу смо за приближно 30% смањили потрошњу струје. Дакле, и поред великог поскупљења, укупни рачун за струју нам је остао практично непромењен а да при томе нисмо били приморани да искључујемо основну научну опрему.

Желим да свим запосленима честитам на овом великом успеху. Ниво конфора и комотности нам је свима мало опао, али то је довело до изузетно важног резултата. Посебно желим да похвалим промишљене мере штедње које су предложили руководиоци лабораторија а које су имале значајан допринос укупној уштеди.

На нама је да сада наставимо ово у наредним месецима. То неће бити лако, но сада знамо да то можемо да урадимо. Све донете мере штедње и даље остају на снази. Наравно, ако буде било потребе, донеће се и додатне мере.

Желим да вас информишем да смо успешно набавили огрев за зиму, што је у условима опште кризе са енергентима био једнако тежак задатак. Као што сам већ рекао, наставили смо са заменом дотрајале столарије са циљем даљег повећање енергетске ефикасности. Започели смо и са процесом етапног оснажења електричне инфраструктуре главне зграде. Реч је о дугорочном и сложеном (скупом) процесу, но циљ је да урадимо све што можемо да (колко можемо) смањимо негативне ефекте хаваријских искључења струје које можемо очекивати ове зиме по капиталну опрему Института.

На самом крају, као што сам вам рекао пре месец и по дана, свака криза доноси опасност али и прилику. Имамо јаку индикацију да је Институт још једном показао да уме да се носи са кризама – да их успешно преброди и да из њих изађе јачи. Нисам сигуран да смо и сами често свесни колико је тако нешто ретко.

Желим још једном да честитам свим запосленим на заједничком успеху. Институт још једном показује да је институција за пример.

Са поштовањем,
Александар Богојевић


Dr Aleksandar Bogojevic, Director
Institute of Physics Belgrade
National Institute of the Republic of Serbia
Pregrevica 118, 11080 Belgrade (Zemun), Serbia
http://www.ipb.ac.rs/






-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/institut/attachments/20221020/03167660/attachment.htm>


More information about the institut mailing list