[institut] pismo direktora (15.09.2022)

Aleksandar Bogojevic alex at ipb.ac.rs
Thu Sep 15 13:25:46 CEST 2022


Поштоване колегинице и колеге,
Драги пријатељи,

Претходна глобална криза везана за пандемију Ковид-19 још увек није утихнула, а свет је пре нешто више од пола године ушао у нову и потенцијално опаснију ситуацију војног и економског конфлика најширих размера. Доста нам је криза и ломова, доста нам је живота у ”интересантним временима”, но нико нас не пита. Хвала Богу више нисмо у епицентру догађања, но нисмо ни довољно далеко. Уосталом кризе оваквих размера на овај или онај начин дотичу све нас. На нама је да се што боље припремимо и адаптирамо. 

На Кинеском се реч криза састоји од два идеограма - први означава опасност, други прилику. У овом тренутку задатак свих нас је да се фокусирамо на опасност и умањење последица те опасности. Нe сумњам да ћемо у томе заједно успети. Имајући у виду  посебност Института и свих наших запослених, уверен сам да ћемо не дуго након тога почети да се бавимо идентификовањем и коришћењем прилика које ће ова криза пред нас избацити.  

Пред нама (и целим светом) је сада криза са енергентима. Први талас ове кризе нас је запљуснуо 1.09.2022. када је дошло до осетног повећања цене електричне енергије за привреду (ми смо у тој категорији потрошача). Огроман део повећања цене је апсорбовала држава на чему сам јој неизмерно захвалан. Без ове помоћи би морали одмах да затворимо све наше институције. Ако пратите вести онда видите да се слични радикални ломови већ дешавају широм Европе. 

У нашем случају гро терета ће изнети држава (док буде могла). На поејдиначним институцијама остаје да кроз планове уштеда изнађу начине да апсорбују мањи део поскупљења. Реч је о поскупљењу од око 30%. Ово није мало поскупљење, но јесте значајно мање од тржишног поскупљење од око 600%. 

30% је велико поскупљење. У случају наше куће, пошто неће доћи до повећања директних материјалних трошкова, ово значи да за 30% посто морамо смањити потрошњу електричне енергије. Друга опција је задуживање, а ја то нећу дозволити. Ова штедња ће свакако снизити ниво нашег конфора, но верујем и надам се да ће нам омогућити спровођење нашег процеса рада у наредном периодуи (од 1.09.2022 до 31.12.2022). Зимски период ће свакако бити много сложеније. Може се очекивати даље повећање цене струје, у зимском режиму ћемо се суочити са огромним пораастом цена других енергената, дуже трајање кризе ће довести у питање и капацитет државе да помогне. На жалост, окидачи кризе су ван наше земље и постоји озбиљна индикација да ће последице те кризе још прилично дуго потрајати. Но идемо корак по корак.

Пре две недеље сам о свему овоме упознао ваше руководиоце и од њих затражио и добио планове уштеде електричне енергије. На основу овога Институт управо завршава и Влади доставља тражени План уштеде електричне енергије на Институту за физику. Прве кораке већ видите:

- Забрањено је коришћење клима уређаја било за хлађење или догревање. Изузеци су системи који су асоцирани са радом научне инфраструктуре. Исто важи за грејалице, уљане радијаторе и сл. Ово је изузетно важна мера, а службе од сада ово редовно проверавају, како у току, тако и након радног времена.

- Ниво осветљења у ходницима је смањен, исто важи и за ноћно осветљење плаца и објеката Института. У тоалетима се инсталирају сензори за аутоматско паљење и гашење светала.

- Имплементираћемо посебне планове штедње у предузећима, радионицама, иновационом центру, ресторану.

- До почетка грејне сезоне се разматра замена преосталих уљаних радијатора и укључење тих просторија на централни грејни систем. У складу са финансијским могућностима ћемо покушати да заменимо и део старих прозора ПВЦ столаријом.

- Пратићемо имолементацију предложених мера по лабораторијама и центрима. Захваљујемм се руководиоцима на добро образложеним мерама. Посебно им се захваљујем на предложеним мерама заштите капиталне опреме од струјних удара које треба да очекујемо у наредном периоду као последице хаваријских и других искључења струје.

- Нравно, паратићемо укупну потрошњу електричне енергије (месечни рачуни), али и потрошњу по појединачним разводним орманима и већим потрошачима.

Крајњи циљ свега овога је да на овај начин смањимо потрошњу за око 30% а да при томе избегнемо гашење капиталне научне инфраструктуре. На основу процене коју смо израдили се чини да је ово могуће, но само ако свако од нас активно ради на штедњи. Ситне ствари могу бити веома корисне: угасите рачунаре и другу електронику уместо да их држите на стандбај моду, гасите непотребна светла у канцеларијама и лабораторијама, гасите бојлере, итд. Са реалношћу ћемо се суочити код следећег рачуна за струју. Ако не будемо довољно успешни онда ћемо бити присиљени на даље кораке. 

Драги пријатељи, 

Циљ свега овога није да вас уплашим, већ да вас информишем, као и да вас подсетим да смо у претходне две године заједничим озбиљним приступом читавог колектива успешно пребродили најгоре последице здравствене кризе изазване пандемијом. Прилагодили смо се новим условима, избегли ширење заразе у самом колективу и нашим породицама, остварили завидне резултате (научни радови и пројекти, капитална улагања, успешне акредитације Института и центара, реализовани докторати, ново запослени истраживачи, итд.). Очекујем исти ниво озбиљности и у тренутку који је пред нама.

Пуно поздрава,
Александар Богојевић







-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/institut/attachments/20220915/f1469a03/attachment.htm>


More information about the institut mailing list