[institut] [phys4phys] Naučno-stručni skup AOB (06.12.2023.)

Ana Lalovic ana at aob.rs
Mon Dec 4 14:34:38 CET 2023


Drage koleginice i kolege,

u biblioteci Astronomske opservatorije biće održan *** Naučno-stručni skup *** u sredu, 6. decembra sa početkom u 13h. 

Izlagač: Ivan Živanović, Astronomska opservatorija

Tema: Istraživanje elemenata Sunčeve aktivnosti pomoću satelitskih podataka

Rezime:
————————————————————————————————————————————— 
U prvom delu ćemo predstaviti  istraživanja brzine diferencijalne rotacije magnetnih struktura malih razmera (fakule) na mirnom Suncu. Periodi artefakata p2p su korišćeni kao mera vremena. Dubina supergranulacionih ćelija može se dijagnostifikovati poređenjem dobijenih brzina diferencijalne rotacije matnetnih struktura malih razmera sa ugaonim brzinama rotacije koje daje helioseizmologija.
U drugom delu opisaćemo  rad na uspostavljanju radijalnog profila vertikalnog magnetnog polja u Sunčevim pegama, kako za pojedinačne pege, tako i za pege u bipolarnoj grupi. Poređenje dobijenih profila pokazuje njihovu značajnu razliku.
Treći deo posvećen je istraživanju prirode disipacije Sunčevih pega. U modelu disipacije magnetnog polja Sunčeve pege kroz tanak granični sloj strujne cevi  trebalo bi da se desi efekat usporavanja brzine disipacije u pegama sa malom površinom senke. Ovaj efekat potvrđuju podaci SOHO.
U poslednjem, četvrtom delu, opisaćemo fenomen zasićenja efekta suzbijanja konvekcije jakim vertikalnim magnetnim poljem u Sunčevim pegama. Ovaj efekat su javlja zbog niske temperature u senci Sunčeve pege. Pronađena je vrednost jačine magnetnog polja pri kojoj se javlja efekat zasićenja suzbijanja konvekcije. Za istraživanje su odabrane Sunčeve pege sa jakim vertikalnim magnetnim poljem. U bakljama magnetno polje je slabije, u njima nema zasićenja, ali se i kod njih u istraživanju dugoperiodičnih oscilacija otkriva odnos između sjajnosti i magnetnog polja.
————————————————————————————————————————————— 

Za one koji nisu u mogućnosti da dođu u biblioteku, link za praćenje izlaganja uživo preko Webex-a:
https://matf.webex.com/matf/j.php?MTID=m3154e5cbab5aa3c682dbf3fab1941edf

Izlaganje će biti snimljeno i postavljeno na zvanični Youtube kanal Astronomske opservatorije (https://www.youtube.com/c/AstronomskaOpservatorijaBeograd <http://www.youtube.com/c/AstronomskaOpservatorijaBeograd><https://www.youtube.com/c/AstronomskaOpservatorijaBeograd)

Dobro došli!
--------------------------------------------- 
Ana Lalović
Senior Research Associate
Astronomical Observatory
Volgina 7, 11060 Belgrade, Serbia

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/phys4phys/attachments/20231204/319f7636/attachment.htm>


More information about the institut mailing list