[institut] Problem sa mail serverom

Dusan Vudragovic dusan.vudragovic at gmail.com
Mon Feb 5 09:00:45 CET 2024


Poštovane kolege,

Jedan korisnički nalog na mail server Instituta je uhakovan u petak popodne uspešnom fišing prevarom. Veća količina spam poruka je poslata sa našeg servera zbog čega se on našao na nekoliko blacklist-a i zbog čega mu je reputacija jako slaba. Zbog ovog problema, server trenutno ne može da isporuči poruke na sve domene. Kontaktirali smo administratore ovih blacklist-a, ali je potrebno da server popravi svoju reputaciju kako bi problem skroz nestao. Nadam se da će se ovo srediti u toku nedelje.

Sve servise Komunikacionog centra Instituta dele sve kolege i ukoliko je samo jedan od nas neoprezan, on ugrožava i sve ostale. Najljubaznije vas molim da ubuduće svi obratimo više pažnje i da ne unosimo svoje lozinke bilo gde. Ukoliko koristite webmail, lozinku unosite samo na URL adresi https://mail.ipb.ac.rs/ i nigde više. Dovoljno je da pre svakog unosa lozinke proverite da je u vašem web browser-u otvorena ova adresa i da se pored nje nalazi sličica katanca koja sugeriše da je povezivanje bezbedno.

Niko iz Komunikacionog centra Instituta za fiziku neće od vas tražiti da mu otkrijete lozinku na bilo koji način (usmeno, mail-om, online formularom, SMS-om, itd.) i bilo koji sličan pokušaj je prevara - lozinku unosite samo na URL adresi https://mail.ipb.ac.rs/.

Hvala i puno pozdrava,
Dušan Vudragović



More information about the institut mailing list