Drage koleginice i kolege,

Pozivamo vas da nam se 4. jula, u 9 časova, pridružite u čitaonici biblioteke „Dr Dragan Popović“ gde Institut za fiziku organizuje prenos naučnog simpozijuma „10th anniversary of the Higgs boson discovery“.

U ponedeljak, 4. jula, navršava se tačno deset godina od otkrića Higsovog bozona. Naime, na ovaj dan 2012. godine u CERN-u je organizovan seminar na kome su predstavnici dve kolaboracije, ATLAS i CMS, istovremeno objavili jasne indikacije da je pri sudarima na akceleratoru LHC uočen novu česticu čije osobine odgovaraju onima koje Standardni model predviđa za Higsov bozon. Potonja istraživanja su samo dodatno potvrdila otkriće zbog koga su 2013. godine Piter Higs i Fransoa Angler dobili Nobelovu nagradu, a koje se inače smatra jednim od najznačajnih naučnih događaja u 21. veku.

Tim povodom, CERN sa partnerima 4. jula organizuje seriju događaja kojim će širom Evrope svečano obeležiti godišnjicu Higsa, a Republika Srbija je kao punopravna članica pozvana da se u svaki od njih uključi.

U okviru obeležavanja godišnjice, Institut za fiziku u Beogradu, kao institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i strateški partner CERN-a, 4. jula od 9 časova u čitaonici biblioteke „Dr Dragan Popović“ organizuje prenos simpozijuma na kome će se govoriti o otkriću Higsovog bozona, o tome šta je do njega dovelo i kakvi izazovi očekuju dalja istraživanja. Na simpozijumu govore Fabiola Gianotti, Rolf Heuer, Lyn Evans, Peter Jenni, Michel Della Negra, Sally Dawson, Kerstin Tackmann, André David i niz drugih istraživača iz fizike visokih energija.

Dobro došli!

Srdačan pozdrav,

Komunikacije IPB

---

IPB najava: http://www.ipb.ac.rs/novosti/najava-prenos-10-godina-higsovog-bozona/ 

Program Simpozijuma (Indico): https://indico.cern.ch/event/1135177/timetable/

Poster Simpozijuma: https://design-guidelines.web.cern.ch/sites/default/files/inline-images/HiggsSymposium_webcast_print-01_0.png

CERN materijal posvećen otkriću Higsovog bozona: https://home.cern/science/physics/higgs-boson

  

--
Srdačno,

IPB Komunikacije
komunikacije@ipb.ac.rs

Institute of Physics Belgrade
Pregrevica 118, Zemun