Begin forwarded message:

From: Nauka <nauka@nitra.gov.rs>
Subject: Обавештење за истраживаче акредитованих института у вези са активностима на порталу еНаука
Date: 21 Jun 2023 at 13:03:37 CEST

НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ

директору института

Обавештење за истраживаче акредитованих института у вези са активностима на порталу еНаука

 
Поштовани,

Обавештавамо Вас да ће свим истраживачима који су запослени у акредитованим институтима и који поседују важеће звање,  бити омогућен  приступ порталу еНаука (https://enauka.gov.rs/), почевши од  22. јуна 2023. године.
Порталу се приступа  коришћењем личних ORCID креденцијала, што значи да се истраживач пријављује у еНауку користећи свој ORCID, и исту лозинку коју користи за уређивање ORCID налога. Приступ је могућ само за истраживаче који су у статусу АКТИВАН (уређује га референт Вашег института) и имају валидан ORCID. Обе наведене информације јавно су видљиве на профилу истраживача на порталу еНаука.
Уколико истраживач нема ORCID, неопходно је да га креира према упутству доступном на линку: http://media.rcub.bg.ac.rs/?p=5973
Када приступи свом профилу на порталу еНаука, истраживач може да: провери свој ауторски профил, утврди тачност података, као и комплетност придружених резултата. Публикације су иницијално преузете из РИС система, а сада се редовно (седмично) допуњавају преузимањем из COBISSа, НаРДуСа и компатибилних институционалних репозиторијума (за 92 НИО).
Недостајуће публикације истраживач може самостално преузети из спољних сервиса (DOI, PubMed, Scopus, ORCID). Те публикације ће бити видљиве тек након што их верификује Ваш уредник. 
Сва детаљна упутства су доступна на порталу еНаука. Препоручујемо да се обавезно погледа кратко видео упутство (10 минута) намењено истраживачима које је доступно на линку: https://enauka.gov.rs/regres/#/resource/dd20bb76-f039-400b-b476-1afd1703a556
Министарство ће податке са портала еНаука користити за различите намене, као што су  праћење и анализа научноистраживачког рада истраживача и НИО, поступци стицања научних звања истраживача, акредитација научноистраживачке делатности, евалуација научних резултата и друго. Стога је потребно да што пре кренете у реализацију активности наведених у овом обавештењу (приступ истраживача). 
Молимо Вас да у што краћем року, са наведеним обавештењем упознате истраживаче, као и именована одговорна лица (референт и уредник) за приступ порталу еНаука.

С поштовањем,
Министарство науке, технолошког развоја и иновација