Poštovane koleginice i kolege,

Podsećamo vas da će prestižna nagrada iz fizike „Marko Jarić“ za 2019. godinu biti dodeljena u utorak, 04. jula, u 12 časova na ceremenoji u Svečanoj sali SANU. Reč je o dobitniku kome nagrada nije dodeljena 2020. godine usled pandemije kovida 19. 

Nagrada „Marko Jarić“ dodeljuje se punih 25 godina za izuzetne rezultate u fizici, a nagradu su dobili naši najugledniji istraživači koji rade kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Dobtinik nagrade za 2019. godinu je prof. dr Marko Lončar, profesor Harvard univerziteta. Kako se navodi u saopštenju žirija, nagrada se dodeljuje dr Lončaru "za doprinose u oblasti nanofotonike, primenjene fizike i integrisane optike“. Dr Marko Lončar završio je osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je na Kalifornijskom institutu za tehnologiju na temi lasera i talasovoda na bazi fotonskih kristala. Postodoktorske studije je završio na Hrvardu, gde je postao i docent 2006. godine, vanredni profesor 2010. godine i redovni profesor 2012. godine. Iste godine je unapređen i u profesora sa katedrom. Profesor Lončar je jedan od vodećih svetskih stručnjaka u nanofotonici i nanotehnologiji, a posebno su zapažena njegova dostignuća u nanofabrikaciji dijamanata.

Tokom svečanosti u organizaciji Instituta za fiziku u Beogradu (koji finansijski podržava nagradu), publici i gostima će se obratiti predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a zatim predsednik Upravnog odbora Fondacije, dr Aleksandar Belić i direktor Instituta za fiziku, dr Aleksandar Bogojević, posle čega će nagrada biti dodeljena. Nakon svečane dodele, po tradiciji, laureat će održati popularno predavanje i predstaviti publici svoja istraživanja.

Dobro došli!

--
Srdačno,

IPB Komunikacije
komunikacije@ipb.ac.rs

Institute of Physics Belgrade
Pregrevica 118, Zemun