Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: cid:image001.png@01D8B15B.861EB7D0

 

Поштовани,

 

 

У среду, 25. октобра, у Свечаној сали САНУ, са почетком у 12 сати,  инострани члан САНУ Иван Божовић одржаће предавање на тему „Aлхемија XXI века: дигитална синтеза квантних материјала.

 

Напаравање танких филмова атомски-слој-по-слој (Atomic-layer-by-layer molecular beam epitaxy, ALL-MBE) је нова техника развијена у последњих пар деценија за синтезу квантних материјала, укључујући вискотемпературне суперпроводнике, друге комплексне оксиде, и дводимензионалне материјале као графен и борофен. Ова техника омогућава и синтезу нових метастабилних материјала који се не могу синтетисати стандардним методама. У овом предавању биће презентовано неколико примера ALL-MBE алхемије креирања синтетских материјала са новим и јединственим електронским својствима. Дизајнирање нових материјала на нивоу атомских монослојева је омогућило важна открића илуструјући снагу ALL-MBE технике.

 

Проф. др Иван Божовић је водећи научник у Националној лабораторији Брукхејвен, придружени професор универзитета Јејл, члан Европске академије наука, инострани члан Српске академије наука и уметности, професор honoris causa Универзитета Црне Горе, почасни члан Америчког физичког друштва и почасни члан Међународног друштва за оптику и фотонику. Добитник је МекГроди награде за физику материјала, награде Бернд Матијас за суперпроводнe материјале, награде СПИЕ за технологију, награде Марко Јарић за физику, БНЛ награде за науку и технологију итд. Држаo je Макс Планк и Ван дер Вaлс предавањa, и изабран је (два пута) за Главног истраживачa Фондације Гордон и Бети Мур. Објавио је 11 монографија и 320 научних радова, укључујући преко 30 у Nature и Science часописима.

 

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

 

С поштовањем,

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

 

Српска академија наука и уметности

Kнеза Михаила 35, Београд

Телeфон: +381 66 83 03 607

Факс: +381 11 20 27 182

Web: www.sanu.ac.rs