Poštovani,

Pozivamo vas na jedinstveno popularno predavanje u utorak, 3. septembra, u 11 sati, u Svečanoj sali SANU, pod nazivom „Кvantni simulatori: Poentilistička perspektiva fizike višečestičnih sistema“ (Quantum Simulators: Pointillist Perspective on Many-Body Physics). Predavanje će održati prof. dr Eugen Demler, jedan od vodećih teorijskih fizičara u svetu u široj oblasti jako korelisanih kvantnih sistema, koji inače pripada grupi od 1% najcitiranijih naučnika u svetu.

Demlerovi pionirski radovi usmerili su celu novu oblast kvantnih simulatora ka korišćenju ultrahladnih atoma u optičkim rešetkama za simuliranje čvrstog stanja materije. On je ovaj novi pristup primenio na analizu neravnotežnih višečestičnih kvantnih sistema. Njegovi rezultati doprineli su razvoju novih metoda za optičku kontrolu osobina kompleksnih materijala (npr. pojačanje superprovodnosti) i novih optičkih nano-uređaja kao što su optički tranzistori koji mogu da se kontrolišu pomoću pojedinačnih fotona.

Demlerovo predavanje će na popularan način predstaviti eksperimentalne emulatore Fermi-Habard modela, jednog od fundamentalnih modela u fizici kondenzovane materije. Predavanje će biti posvećeno i osobinama dopiranih Motovih izolatora, uključujući i demonstraciju sparivanja izazvanog magnetnim korelacijama. Takođe će se diskutovati nove perspektive za proučavanje kinetičkog magnetizma koje pružaju eksperimenti sa ultrahladnim atomima u muare (moiré) materijalima.

Više informacija o temi i predavaču možete pogledati na stranici: https://www.ipb.ac.rs/vesti/predavanje-vodeci-svetski-fizicar-3-septembra-u-beogradu/

Kratka biografija i pozivnica nalaze se u prilogu.

Dobro došli!

--
Srdačno,

IPB Komunikacije
komunikacije@ipb.ac.rs

Institute of Physics Belgrade
Pregrevica 118, Zemun