Drage koleginice i kolege, članovi Sindikata,

Dana 30. juna 2015. godine predsednik SOIF je predao zahtev za pokretanje pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora između zaposlenih i Instituta za fiziku, Beograd.Odbor SOIF se pri sastavljanju dokumenta rukovodio Zakonom o radu, član 8, koji kaže da kolektivni ugovor i pravilnik o radu ne mogu sadržati odredbe kojima se zaposlenom daju manja prava ili utvrđuju nepovoljniji uslovi rada od prava i uslova utvrđenih zakonom, ali mogu da se utvrde veća prava i povoljniji uslovi.  Takođe, u dokumentu je posebno naglašeno pravo iz člana 13 Zakona o radu, koje daje zaposlenima pravo na udruživanje, učešće u pregovorima, konsultovanje, informisanje i izražavanje svojih stavova o bitnim pitanjima iz oblasti rada. 

Direktoru je dat rok (predviđen zakonom) od 15 dana da obrazuje svoj pregovarački tim. Posle tog roka, počinju pregovori, koji bi trebalo da dovedu do usvajanja zajedničkog dokumenta u roku od 45 dana od početka pregovora. Ukoliko se to ne desi zbog postojanja spornih pitanja, jedan ili oba tima mogu tražiti nezavisnu arbitražu.

Dokument Kolektivnog ugovora koji smo predložili za početak pregovora je prikačen uz ovu poruku.

Podsećamo vas da sve informacije u vezi kolektivnog ugovora, učestvovanja u pregovorima, pristupanju članstvu i problemima i pitanjima vezanim za rad možete dobiti od članova Odbora SOIF.

 

Srdačan pozdrav,

Sekretar SOIF

Prezentacija Sindikalne organizacije Instituta za fiziku www.soif.ipb.ac.rs