Поштовани,
 
Позивате се да присуствујете наставку редовне седнице Научног већа Института за физику која ће се одржати у уторак, 04.11.2014. године у 13:00 часова у сали за седнице „Звонко Марић „

Поштоване колегинице и колеге,

 

Седница започета 28.10.2014. је прекинута због недостатка кворума, а њен наставак је заказан за 04.11.2014. Молим вас да ме схватите: не ради се о томе да ли ја нешто хоћу или нећу; ја немам избора, не могу ту седницу да окончам другачије до избором новог руководства Већа јер једино то је у складу са Пословником Већа и Статутом Института.

Присуство седницама Научног већа је право и дужност чланова Већа, баш као и учествовање у разматрању питања, давању предлога и гласању при одлучивању о питањима из надлежности НВ (Пословник, чл.13 и 14). На седници Већа се догодио тежак прекршај дисциплине у чему је, нажалост, учествовао Директор Института. Сматрам да Директор треба да предњачи поштовању Пословника, а не да буде коловођа у минирању седнице. Очекивао бих, чак, да Директор подржи Председника већа који инсистира на ригорозном поштовању Пословника и Статута. Немили догађаји на седници 28.10.2014. могли су бити избегнути петоминутним убацивањем листића у гласачку кутију. После тога би смо имали ново руководство Већа, или би старо наставило да ради до избора новог, свеједно: то је потпуно јасна ситуација у којој постоји континуитет у раду Већа. Предлог на којем је Директор инсистирао еквивалентан је, по мом мишљењу, самораспуштању Већа у правном смислу речи и ја у томе не желим да учествујем. А сама понуда да ја, без избора, наставим да «технички» одрађујем седнице Већа - увредљива је: то може да ради свако ко уме да чита (и пише!). Сматрам да је престижна дужност Председника Научног већа ипак нешто више, пре свега у моралном смислу јер, као што сигурно знате, она се обавља волонтерски.

            Поштоване колеге, последњи пут апелујем на вас да давањем кворума на седници 04.11.2014. помогнете регуларну и легалну смену руководства Научног већа која је у потпуном складу са Пословником и Статутом. Свесно кршење Послвника и Статута, на чему је инсистирао Директор, зарад минорних разлога «сврсисходности» неминовно води до блокаде рада Већа што некоме, можда, и јесте циљ: очигледна демонстрација да Веће у садашњем облику није функционално.

 

 

 

С поштовањем,

Председник Научног већа

 

Др Љубинко Игњатовић

Допис у потписаној и заведеној форми је на адреси:

http://indico.ipb.ac.rs/getFile.py/access?resId=33&materialId=0&confId=462


Dr Ljubinko Ignjatovic
Institute of Physics Belgrade
http://www.ipb.ac.rs/~ljuba
ljubinko.ignjatovic@ipb.ac.rs
ljubinko.ignjatovic@gmail.com
phone: +381 11 3713137 fax: +381 11 3162190