---------- Forwarded message ---------
From: Monika I. Jurkovic <mojur@aob.rs>
Date: Fri, Jun 25, 2021 at 11:03 AM
Subject: Дан астероида – 30. јун: позив на он-лајн предавања
To: Monika I. Jurkovic <mojur@aob.rs>




Поштоване колегинице и колеге,


Друштво астронома Србије (ДАС) вас позива на два он-лајн предавања на српском језику којима ће се 30. јуна обележити међународни Дан астероида у Србији. Овај дан су Уједињене нације прогласиле у знак сећања на Тунгуску експлозију, која се догодила 30. јуна 1908. године.

Предавања су посвећена астероидима и ризицима од њиховог могућег удара у Земљу, популарног су карактера и намењена су свим слушаоцима заинтересованим за астрономију, а пре свега наставницима и ученицима гимназија и средњих школа. Ова предавања имају и за циљ да подрже наставнике, који у оквиру својих предмета (физике и географије) предају садржаје из астрономије, да на што занимљивији начин пренесу ученицима астрономска знања.

Предавачи, академик Зоран Кнежевић и др Наташа Тодоровић, истакнути су научници у овој области. Наслови и сажеци њихових предавања налазе се у тексту овог мејла. Део материјала са предавања ће бити јавно доступан, како би се могао користити у настави.

Предавања ће се одржати преко Вебекс платформе у среду, 30. јуна 2021. од 15:15 до 17:15. Пола сата после другог предавања предвиђено је за постављање питања и дискусију.

Заинтересовани слушаоци се могу директно укључити на предавања преко Вебекс линка:

https://matf.webex.com/matf/j.php?MTID=m5b68b7c10057a42f6211eee4d7135621


Осим овога, на сајту https://asteroidday.org/ можете наћи активности које поводом Дана астероида организује Међународна астрономска унија. Укључење у њихов програм је у 18 часова истог дана.

Молимо Вас да овај мејл са Вебекс линком на предавања (и постером у прилогу) проследите свим заинтересованим колегама, као и ђацима.

Срдачан поздрав,

Друштво астронома Србије и
Национални координатори за астрономско
образовање (NAEC тим за Србију)

*******************************************************************

Среда, 30. јун 2021. У 15:15

Др Зоран Кнежевић, Српска академија
наука и уметности

АСТЕРОИДИ – НАШИ ОПАСНИ СУСЕДИ

Сажетак: Први део предавања посветићемо објашњењу основних појмова везаних за астероиде: шта су астероиди, где се налазе, зашто су важни, од чега се састоје и како еволуирају, како их налазимо, како им одређујемо динамичке и физичке особине итд. Затим ћемо се прошетати кроз галерију “портрета” астероида и погледаћемо неке од најинтересантнијих и најспектакуларнијих снимака које су направиле наше сонде in situ, на самој површини астероида или из велике близине.
У другом делу предавања пажњу ћемо усмерити на сударе са астероидима и опасност коју они представљају за нашу планету и живот на њој. Представићемо неке од најпознатијих догађаја ове врсте који су се десили у Земљиној геолошкој прошлости, али и неке сасвим недавне чији смо сведоци били пре само неколико година. Говорићемо затим о откривању и праћењу потенцијално опасних астероида, да бисмо предавање закључили освртом на методе и технике
којима у овом тренутку располажемо за спречавање или избегавање судара.


Среда, 30. јун 2021. У 16:15

Др Наташа Тодоровић, Астрономска
опсерваторија, Београд

Стваралачка улога астероида у геолошкој
историји Земље

Сажетак: Познато је да астероиди углавном насељавају област која се налази између Марса и Јупитера. Начин на који се они у тим пределима крећу, понашају и групишу, помаже нам да боље
разумемемо најразличитије процесе у Сунчевом систему. У предавању ћемо се осврнути на
неке од тих процеса који омогућују транспорт астероида у близину Земље. Могућност судара са Земљом један је од могућих исхода овог транспорта, о чему ће такође бити речи. Сматра се да су ови судари у току дуге геолошке историје Земље у великој мери обликовали живот, а можда чак и допринели постојању воде на нашој плавој планети. Изложићемо неке од могућих теорија по којима су астероиди (водени планетизимали) могли транспортовати воду на Земљу, и упознаћемо се са новијим научним резултатима који поткрепљују ове претпоставке.

*********************************************
Dr Monika Jurkovic
Predsednik Društva astronoma Srbije
naučni saradnik
Astronomska opservatorija
Volgina 7.
11060 Beograd
*******************************************


--
This message has been scanned for viruses and
dangerous content by MailScanner, and is
believed to be clean.