[QGHG-it-dev-list] Zadaci 25-32 - embedding kompleksa i racunanje koordinata za crtanje na ekran

Marko Vojinovic vmarko at ipb.ac.rs
Tue Apr 26 02:31:17 CEST 2022


Pozdrav svima,

Evo u attachment-u vam saljem .pdf fajl sa kompletnim objasnjenjem kako se radi embedding datog simplicijalnog kompleksa u neki veliki (tzv. ambijentalni) prostor, zatim kako se u tom velikom prostoru zadaje 2-dim ravan ekrana, i konacno kako se rezultujuca figura kompleksa projektuje na tu 2-dim ravan.

U fajlu je objasnjena teorija kako se to sve radi, definisani su svi pojmovi, i zadato je osam novih zadataka (25-32) koje treba da implementirate kako bi kod umeo u praksi da izracuna koordinate (X,Y) svakog verteksa koji treba nacrtati na ekranu.

Prostudirajte tekst, pitajte ako bilo sta nije jasno, pa da polako pocnemo to da implementiramo. Kad zavrsimo implementaciju, imacemo "workhorse" funkcije koje racunaju sve sto treba, i onda ostaje samo da se rezultujuce koordinate iskoriste da se nacrta gomila tacaka i linija koje ih povezuju. Samo iscrtavanje je posao za GUI, a racunanje koordinata je posao za biblioteku.

:-)
Marko


Dr. Marko Vojinovic
Group for Gravitation, Particles and Fields
Institute of Physics
University of Belgrade
======================
home page: www.markovojinovic.com
e-mail:    vmarko at ipb.ac.rs

-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: crtanje-kompleksa-na-ekran.pdf
Type: application/pdf
Size: 264867 bytes
Desc: 
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/qghg-it-dev-list/attachments/20220426/ba271c99/crtanje-kompleksa-na-ekran-0001.pdf>


More information about the QGHG-it-dev-list mailing list