[vece] Novosti o promenama pravilnika o izboru u zvanja

Antun Balaz antun at ipb.ac.rs
Thu Nov 3 16:44:19 CET 2011


Postovane koleginice i kolege,

Evo nekoliko novosti vezanih za rad Komisije za promenu pravilnika o izborima u zvanja Nacionalnog saveta za naucni i tehnoloski razvoj.

Odmah se pokazalo da je veoma dobro sto smo na sednici NV u utorak usvojili prvi draft izmena koje predlaze Institut za fiziku, jer smo koliko sinoc saznali da je vec za danas zakazana sednica te Komisije. Zbog toga sam sinoc predsedniku Komisije akademiku Stevanu Pilipovicu dostavio radni tekst o kome smo razgovarali na sednici NV, a on me je pozvao da na sednici Komisije o tome porazgovaramo.

Na danasnjoj sednici koja je odrzana u IHTM-u saznali smo od prof. Vere Dondur, predsednice Nacionalnog saveta, da rad na pravilniku mora da se zavrsi do kraja novembra (odnosno da ce se na tome insistirati), kako bi ga pocetkom decembra usvojio Nacionalni savet i nakon toga potpisao ministar. Zbog toga ce sledece nedelje biti organizovan niz sastanaka sa predsenicima maticnih odbora i internim komisijama za sire naucne oblasti (prirodno-matematicke, medicinske, tehnicko-tehnoloske itd.), a sledeceg cetvrtka ili petka ce biti jos jedna sednica Komisije, na kojoj bi vec prakticno trebala da bude uoblicena finalna verzija teksta pravilnika, sa svim prilozima. Takodje, na toj sednici sledece nedelje ce se raspravljati i o kvantitativnim uslovima (broju bodova neophodnom za odredjeno zvanje), o cemu se do sada uopste nije pricalo. Dakle, zaista je jako dobro sto smo delovali brzo, a sada bismo morali da pojacamo napore i da na odlucujuci nacin probamo da nametnemo stavove Instituta za fiziku u formulisanju pravila, jer je finis veoma blizu.

Na samom sastanku (koji je trajao vise od 3 sata) se diskutovalo o brojnim detaljima, i nazalost neke od ideja o kojima smo pricali na NV nisu dobile nedvosmislenu podrsku, iako su ih neki clanovi Komisije podrzali. Na primer, broj reizbora ce, kako sada stoje stvari, verovatno biti ogranicen na jedan, a uslovi za ubrzano napredovanje ce biti za 2/3 veci nego za redovno, dok ce se za preskakanje zvanja traziti duplo vise rezultata od zbira uslova za zvanja u koja kandidat nije prethodno biran (tj. koja preskace). Eventualno, postoji mogucnost da se prilikom prvog izbora (prvog ikada u zivotu) omoguci preskakanje uz zahtevane samo zbirne uslove za sva preskocena zvanja (sto pokriva slucaj povratnika iz inostranstva, ali i sve druge ljude). Medjutim, neke od formulacija i ideja koje smo izneli u radnom tekstu ce uci u predlog Komisije, ali na tome ce jos morati da se radi, stalnim prisustvom u telima koja o tome odlucuju.

Zbog toga bih vas zamolio da se svi aktivnije ukljucimo u ovaj proces i da doprinesemo da pravilnik na kraju ima formu koja ce biti prihvatljiva za Institut, koja ce afirmisati kvalitet i koja ce obezbediti podsticajnu atmosferu za napredovanje. Prakticno, to bi znacilo da treba brzo da poradimo na unapredjenoj verziji Institutskog predloga izmena, na kojoj bi onda nasi predstavnici mogli da insistiraju na razlicitim sastancima, ali i u neformalnim kontaktima.

Srdacan pozdrav,
Antun Balaz

-----
Antun Balaz
E-mail: antun at ipb.ac.rs
Web: http://www.scl.rs/

Phone: +381 11 3713152
Fax: +381 11 3162190

Scientific Computing Laboratory
Institute of Physics Belgrade
Pregrevica 118, 11080 Belgrade, Serbia
-----




More information about the vece mailing list