[vece] Povodom nedavnog dopisa Naucnom vecu

Aleksandar Bogojevic alex at ipb.ac.rs
Mon Oct 18 12:19:57 CEST 2021


Поштовани чланови Научног већа,

Колега Игор Станковић је 15.10.2021. године упутио допис Научном већу Института за физику. Скрећем вам пажњу на овај допис јер сматрам да нам може помоћи да унапредимо рад и атмосферу у нашој кући, као и да научимо о потенцијалној штети коју може изазвати небрижљива комуникација.

Наиме, позивајући се на сопствене интерпретације закона, стратегија и вишегодишње праксе, колега Станковић моли Научно вече да: (1) подржи његово учешће у пројекту код друге институције, и (2) упути захтев руководству Института ”да неодложно успостави и/или поврати административне капацитете, да сви научни и образовни пројекти из оквирног програма за истраживање и развој Европске уније могу да се реализују у Институту за физику”.

Подсећам да надлежност Научног већа није питање интерпретације већ је строго дефинисана Статутом и Законом о науци и истраживањима према којима оваква питања свакако нису у надлежности већа. Шта више, учешће у пројектима других институција који ни финансијски, ни организационо, ни кадровски не оптерећују Институт није у надлежности ни руководства Института за физику.

Но, у духу отворености наше институције, сматрам да је изузетно важно да сви чланови Научног већа Института буду упознати са свим аспектима једног питања, ако је то питање већ пред њима отворено, па тако и у овом случају. У супротном, превише лако упадамо у ступицу тенденциозних закључака.

Како бисте разумели ток комуникације подсећам да је колега Станковић оригинални допис директору по овој теми упутио 5.10.2021. године на шта је добио одговор 8.10.2021. Оба текста сте имали прилику да видите у прилогу поруке коју је послао већу. Оно што вам није предочено је да се колега мејлом обратио директору још једном, 14.10.2021. године, у коме је предложио да се пројекат не реализује на Институту већ у другој установи, за шта је такође тражио одобрење. Дан касније, 15.10.2021. у оквиру исте преписке добио је  одговор да за то није потребно одобрење директора, али да га свакако има. Две недостајуће поруке сада можете видети у прилогу овог мејла.

Треба посебно обратити пажњу да оваквим селективним испуштањем како целих мејлова, тако и бројних релевантних детаља (нпр. испуштањем исказа о недостајућим финансијским капацитетима), те превише слободним тумачењима у допису Научном већу, колега успева да прошири значење информације о једном специфичном пројекту и на међународне пројекте других колега, као и на свеукупно учешће Института у међународним пројектима и Стратегијом дефинисану партиципацију читаве Републике Србије у Европском истраживачком простору.  

Немам сумње да колега нема лоших намера, као и да дели уверење свих запослених на Институту о важности наступа Института у међународним оквирима, али бојим се да оваква непажљива комуникација и брзоплето закључивање стварају непотребну конфузију и нису примерени Институту за физику.

Са поштовањем,

ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА ЗА ФИЗИКУ
др Александар Богојевић 



Dr Aleksandar Bogojevic, Director
Institute of Physics Belgrade
National Institute of the Republic of Serbia
Pregrevica 118, 11080 Belgrade (Zemun), Serbia
http://www.ipb.ac.rs/





-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/vece/attachments/20211018/0fc6aa5a/attachment-0003.htm>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: 1.pdf
Type: application/pdf
Size: 214526 bytes
Desc: not available
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/vece/attachments/20211018/0fc6aa5a/1-0001.pdf>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/vece/attachments/20211018/0fc6aa5a/attachment-0004.htm>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: 2.pdf
Type: application/pdf
Size: 156726 bytes
Desc: not available
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/vece/attachments/20211018/0fc6aa5a/2-0001.pdf>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/vece/attachments/20211018/0fc6aa5a/attachment-0005.htm>


More information about the vece mailing list