[vece] Predlog unutrasnjih clanova UO

Aleksandar Bogojevic alex at ipb.ac.rs
Fri Jan 20 15:00:37 CET 2023


Поштовани чланови Научног већа,

Као што сте већ обавештени, следећег уторка (24.01.2023) је Ванредна седница НВ на којој ћемо тајним гласањем изабрати три члана новог сазива Управног одбора из редова научних саветника Института. Седница ће бити уживо у сали Звонко Марић са почетком у 13:00. Прослеђена су вам и упутства како можете гласати ако нисте у могућности да присуствујете седници.

Желим да се захвалим одлазећем сазиву УО на преданом раду и на великој подршци управи Института у успешној реализацији читавог низа важних активности као што су избор директора, усвајање кључних финансијских и правних докумената, учешће у спољној евалуацији Института, подршка процесу трансформације Института финансираном преко SAIGE пројекта Светске банке, итд.

Једнако важни задаци стоје пред новим сазивом. Министарство науке, технолошког развоја и иновација ће сигурно и овог пута поставити Управни одбор какав и доликује првом институту од националног значаја. Према већ уобичајеној процедури, задатак нашег Научног већа је да им предложи три члана овог тела из редова наших научних саветника.

Имајући ово у виду, желим да Научном већу за нови сазив Управног одбора предложим: др Александра Белића, др Марију Радмиловић-Рађеновић и др Владимира Срећковића.

(1) др Александар Белић је обављао читав низ руководећих функција на којима је стекао огромно организационо искуство. Између осталог, био је директор Института, државни секретар задужен за науку, помоћник министра за међународну научну сарадњу и потпредседник одлазећег сазива УО Института. Колега Белић је оснивач и први руководилац Центра изврсности за изучавање комплексних система. Мислим да није потребно даље образлагати колико би нам његово искуство и експертиза били од користи у наредном сазиву Управног одбора.

(2) др Марија Радмиловић-Рађеновић је такође била члан претходног сазива УО у коме је веома активно учествовала. Колегиница Радмиловић-Рађеновић је у два мандата била председница Научног већа Института и то искуство је јасно кандидује за нови сазив Управног одбора. Тренутно је заменица руководиоца Центра изврсности за фотонику.

(3) др Владимир Срећковић је руководилац лабораторије за астрофизику и физику јоносфере и актуелни председник Матичног одбора за геонауке и астрономију. Колега Срећковић до сада није био члан нашег Управног одбора, а уверен сам да би нас добро представљао у овом телу. Његовим избором би се организационо оснажила групација лабораторија ближе повезаних са изучавањем животне средине. Ово би био важан корак ка успешној акредитацији петог центра изврсности Института.

Институт за физику нема проблема са мањком квалитетних људи које треба да кандидује за читав низ за нашу кућу важних тела. Уверен сам да би наведене колегинице и колеге изузетно успешно бранили интересе наше заједничке куће у Управном одбору, те их зато и предлажем Научном већу.

Видимо се у уторак на седници! 

Са поштовањем,
Александар Богојевић

 
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/vece/attachments/20230120/7f3bce5c/attachment.htm>


More information about the vece mailing list