[institut] ERC grant

Aleksandar Bogojevic alex at ipb.ac.rs
Mon Dec 5 12:15:36 CET 2016


Поштоване колегинице и колеге,
 
Велико ми је задовољство да вас обавестим да је наша колегиница др Магдалена Ђорђевић добитник овогодишњег гранта Европског истраживачког савета (European Research Council). Као што знате, реч је о најпрестижнијем признању које Европска комисија  додељује научницима који су постигли врхунске резултате и од којих се очекује да у наредним годинама буду носиоци будућих продора у приоритетним областима.
 
Реч је о великом успеху наше колегинице, Института за физику и читавог научно-истраживачког сектора Републике Србије. 
Ово је тек други пут да је истраживач из наше земље добио ово велико признање.
 
У јавности постоји консензус о томе да је одлив мозгова један од највећих проблема са којим се наше друштво суочава. Колегиница Ђорђевић је одличан пример који показује како се одлив мозгова може претворити у двосмерни процес циркулације кадрова, и како се научно-истраживачки сектори других држава могу искористити као развојни ресурси наше земље. Колегиница Ђорђевић се након завршених докторских студија на престижном Колумбија Универзтету у Њујорку и последокторских студија у Охају вратила у Институ за физику Републике Србије где се успешно реинтегрисала и постигла изванредне резултате за које је већ добила низ признања: реинтеграциони грант ЕУ, Лореал награду за жене у науци, актуелну годишњу награду Института за физику за научно-истраживачки рад. ERC грант који је колегиница управо добила је свакако круна њеног досадашњег рада.
 
Уверен сам да успех колегинице Ђорђевић може да послужи као модел за будући рад на реинтеграцији најбољих стручњака из наше дијаспоре. Институт за физику активно ради на овоме. Значајна средства која ERC грант доноси ће бити искоришћен да се запосле научници, посебно младе колегинице и колеге, које би иначе, у одсуству овог пројекта, многи вероватно отишли из земље.
 
Приликом доделе актуелне награде Института за физику пред Магдалену Ђорђевић (и све будуће добитнике ове годишње награде) сам ставио терет изузетно великих очекивања: да учине да ово наше највише признање постане предиктор будућих великих успеха на светској позорници. Магдалена је добијањем ERC гранта управо ово испунила. Од данас се сви ми и званично такмичимо у највишој лиги. На нама свима, а посебно на нашим млађим истраживачима, је да се покажемо достојни тога, као појединци и као институција.
 
Честитам Магдалени али и свима нама. Институт за физику се још једном показао као институција од националног значаја по свом доприносу науци, врхунском образовању, технолошким иновацијама, али и широј друштвеној користи. Не треба бити оптимиста па видети да је пред овом нашом кућом светла будућност. Пред нама је још пуно успеха, али и још пуно рада. 
 
ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА ЗА ФИЗИКУ
др Александар Богојевић
 
 
Dr Aleksandar Bogojevic, Director
Institute of Physics Belgrade
Pregrevica 118, 11080 Belgrade, Serbia
http://www.ipb.ac.rs/





More information about the institut mailing list