[institut] Problemi sa mail serverom

Dusan Vudragovic dusan at ipb.ac.rs
Fri Sep 4 09:17:12 CEST 2020


Poštovane kolege,

U poslednje vreme imamo problema sa isporukom mail-ova sa našeg servera, što je posledica niza uspešnih fišing prevara kojima je podleglo nekoliko kolega sa Instituta. U svim slučajevima oni su poslušali zahtev iz jednog od takvih mail-a i neodgovorno ostavili svoje korisničko ime i lozinku na online fišing formularu, iako smo u zadnjih par godina poslali niz uputstava kako ovo ne treba činiti. To je omogućilo spamerima da preuzmu naloge na našem serveru i da ih iskoriste za slanje hiljada spam poruka. Kao rezultat naglog skoka ukupnog broja spam poruka naš server je dospeo na nekoliko crnih lista, što je napravilo problem isporuke mail-ova na neke važne domene, sa kojima veliki broj istraživača ima komunikaciju.

Sve servise Komunikacionog centra Instituta za fiziku dele sve kolege i ukoliko je samo jedan od nas neoprezan, on ugrožava i sve ostale. Najljubaznije vas molim da ubuduće svi obratimo više pažnje i da ne unosimo svoje lozinke bilo gde. Ukoliko koristite webmail, lozinku unosite samo na URL adresi https://mail.ipb.ac.rs/roundcube/ i nigde više. Dovoljno je da pre svakog unosa lozinke proverite da je u vašem web browser-u otvorena ova adresa i da se pored nje nalazi sličica katanca koja sugeriše da je povezivanje bezbedno.

Niko iz Komunikacionog centra Instituta za fiziku neće od vas tražiti da mu otkrijete lozinku na bilo koji način (usmeno, mail-om, online formularom, SMS-om, itd.) i bilo koji sličan pokušaj je prevara - lozinku unosite samo na URL adresi https://mail.ipb.ac.rs/roundcube/.

Hvala i puno pozdrava,
Dušan Vudragović




More information about the institut mailing list