[institut] Fwd: Обавештење за истраживаче акредитованих института у вези са активностима на порталу еНаука

IPB info info at ipb.ac.rs
Wed Jun 21 14:31:46 CEST 2023


> Begin forwarded message:
> 
> From: Nauka <nauka at nitra.gov.rs>
> Subject: Обавештење за истраживаче акредитованих института у вези са активностима на порталу еНаука
> Date: 21 Jun 2023 at 13:03:37 CEST
> 
> НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ
> 
> директору института
> Обавештење за истраживаче акредитованих института у вези са активностима на порталу еНаука
> 
>  
> Поштовани,
> 
> Обавештавамо Вас да ће свим истраживачима који су запослени у акредитованим институтима и који поседују важеће звање,  бити омогућен  приступ порталу еНаука (https://enauka.gov.rs/), почевши од  22. јуна 2023. године.
> Порталу се приступа  коришћењем личних ORCID креденцијала, што значи да се истраживач пријављује у еНауку користећи свој ORCID, и исту лозинку коју користи за уређивање ORCID налога. Приступ је могућ само за истраживаче који су у статусу АКТИВАН (уређује га референт Вашег института) и имају валидан ORCID. Обе наведене информације јавно су видљиве на профилу истраживача на порталу еНаука.
> Уколико истраживач нема ORCID, неопходно је да га креира према упутству доступном на линку: http://media.rcub.bg.ac.rs/?p=5973
> Када приступи свом профилу на порталу еНаука, истраживач може да: провери свој ауторски профил, утврди тачност података, као и комплетност придружених резултата. Публикације су иницијално преузете из РИС система, а сада се редовно (седмично) допуњавају преузимањем из COBISSа, НаРДуСа и компатибилних институционалних репозиторијума (за 92 НИО).
> Недостајуће публикације истраживач може самостално преузети из спољних сервиса (DOI, PubMed, Scopus, ORCID). Те публикације ће бити видљиве тек након што их верификује Ваш уредник. 
> Сва детаљна упутства су доступна на порталу еНаука. Препоручујемо да се обавезно погледа кратко видео упутство (10 минута) намењено истраживачима које је доступно на линку: https://enauka.gov.rs/regres/#/resource/dd20bb76-f039-400b-b476-1afd1703a556 <https://enauka.gov.rs/regres/%23/resource/dd20bb76-f039-400b-b476-1afd1703a556>
> Министарство ће податке са портала еНаука користити за различите намене, као што су  праћење и анализа научноистраживачког рада истраживача и НИО, поступци стицања научних звања истраживача, акредитација научноистраживачке делатности, евалуација научних резултата и друго. Стога је потребно да што пре кренете у реализацију активности наведених у овом обавештењу (приступ истраживача). 
> Молимо Вас да у што краћем року, са наведеним обавештењем упознате истраживаче, као и именована одговорна лица (референт и уредник) за приступ порталу еНаука.
> 
> С поштовањем,
> Министарство науке, технолошког развоја и иновација

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.ipb.ac.rs/pipermail/institut/attachments/20230621/b2688151/attachment.htm>


More information about the institut mailing list