ministarstvo

У априлском прегледу "COST Actions in the News"

Поред ових вести дат је и преглед публикација наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":

У мартовском прегледу "COST Actions in the News"

Поред ових вести дат је и преглед публикација наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":

У фебруарском прегледу "COST Actions in the News" дат је и преглед публикација наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":


У јануарском прегледу "COST Actions in the News" дат је и преглед публикација наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":


У децембарском прегледу "COST Actions in the News"

Поред ових вести дат је и преглед публикација наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":

У новембарском прегледу "COST Actions in the News" дат је и преглед публикација наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":


У октобарском прегледу "COST Actions in the News"

Поред ових вести дат је и преглед публикација наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":

У септембарском прегледу "COST Actions in the News"

Поред ових вести дат је и преглед публикација наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":

У августовском прегледу "COST Actions in the News"

Поред ових вести дат је и преглед публикација наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":

У јулском прегледу "COST Actions in the News" дат је преглед публикација и наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":
Rembrandt Koppelaar, Antonino Marvuglia, Lisanne Havinga, Jelena Brajković and Benedetto Rugani Sustainability 13(13), 7466 (2021) COST Action CA16114 - RESTORE: REthinking Sustainability TOwards a Regenerative Economy.
Marija Riđošić, Mihael Bučko, Asier Salicio-Paz, Eva García-Lecina, Ljiljana S. Živković and Jelena B. Bajat Molecules 26(15), 4578 (2021) COST Action MP1407 - Electrochemical processing methodologies and corrosion protection for device and systems miniaturization (e-MINDS).


У јунском прегледу "COST Actions in the News" дат је линк ка вести објављеној на порталу „Novi magazin” о активности Центра за нове медије под насловом „Zoran Pantelić: Normalnosti su bile sve nepovoljnije”. Зоран Пантелић је српски представник у Управљачком комитету (MC) COST акције CA18136 - Europeean Forum for Advanced Practices.
У овом месечном COST прегледу дати су и линкови ка публикацијама наших аутора који су у захвалници именовали и неку од COST акција "COST in specialized publications":


Дана 15. јуна 2021. у оквиру 27. међународне конференције Европанелиста излагање је имала др Невена Даковић, редовна професорка на Факултету драмских уметности у Београду и чланица Academia Europaea. (председник академије је био и председник COST асоцијације, prof. Sierd Cloetingh). У оквиру тематског излагања под називом Knowledge Production and Placemaking: Theories, (Digital) Tools & Practices представљена су истраживања у оквиру COST акције CA18204 - Dynamics of placemaking and digitization in Europe´s cities.
ПРОГРАМ


У мајском прегледу "COST Actions in the News" дат је линк ка вести објављеној на порталу дневног листа „Политика” о припреми међународног симпозијума посвећеног краљу Милутину. Научни скуп „Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе” окупиће стручњаке на предавањима која ће бити одржана у Скопљу од 24. до 26. октобра. У организацији скупа учествује и др Јасмина С. Ћирић, доцент Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу и српски представник у Управљачком комитету (MC) COST акције CA19131 - Europe Through Textiles: Network for an integrated and interdisciplinary Humanities.
Kralj-Milutin-na-fresci-u-Studenici-Vikipedija


У оквиру прославе 50 година COST-а промовисано је 50 успешних прича, једна од њих је и излагање истраживача сарадника на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, Горана Тмушића, учесника акције CA16219.

COST 50 years 1971-2021

На COST web сајту дата је изјава др Ане Милојевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду поводом прославе 50 година COST-а. Др Ана Милојевић је чланица управљачког комитета акције CA17132 и заменица члана управљачког комитета акције IS1308.

COST web сајт - др Ана Милојевић

У априлском прегледу "COST Actions in the News" дат је линк ка вести објављеној у културној рубрици на сајту nova.rs о предавању професорке Биљане Дојчиновић која је била српска представница у Управљачком комитету (MC) COST акције IS0901 - Women Writers in History - Toward a New Understanding of European Literary Culture. Предавање под насловом "Вирџинија Вулф: Орландо и интерпретације" може се погледати на YouTube каналу.
Orlando


У мартовском прегледу "COST Actions in the News" дат је линк ка вести објављеној на српском порталу MediaSfera о разговору са др Јасмином С. Ћирић, доцентом Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу и српском представницом у Управљачком комитету (MC) COST акције CA19131 - Europe Through Textiles: Network for an integrated and interdisciplinary Humanities. Разговор је вођен поводом 700 година од упокојења Светог српског краља Стефана Уроша II Милутина (1282 ˗ 1321).
Medjunarodni-naucni-skup-kralj-Milutin


У фебруарском прегледу "COST Actions in the News" дат је линк ка вести објављеној на српском порталу BIZNIS24 о професорки Биљани Дојчиновић која је била српска представница у Управљачком комитету (MC) COST акције IS0901 - Women Writers in History - Toward a New Understanding of European Literary Culture. Ова акција је била успешна и у 2020. години добијени су пројекати ERC и HERA
ERC и HERA


Дана 23. октобра 2020. одржана је online школа Modified Lignin Materials for Reactive Polymer Composites: Processing and Characterization COST акције CA17128 - Establishment of a Pan-European Network on the Sustainable Valorisation of Lignin. Домаћин састанка је била др Јелена Русмировић са Војнотехничког института, а прво излагање је имала проф. др Милица Ранчић са Шумарског факултета Универзитета у Београду.

CA17128: Establishment of a Pan-European Network on the Sustainable Valorisation of Lignin

logodokumenta

Од 13. до 17. октобра 2020. у САНУ одржана је 19. Конференција астронома Србије на чијем програму је била специјална сесија посвећене гравитационим таласима, а под покровитељством COST акције за гравитационе таласе и црне рупе, GWverse, при чему је гост на отварању био руководилац COST акције проф. др Vitor Cardoso. Копредседнице Научног организационог комитета су проф. др Анђелка Ковачевић са Математичког факултета Универзитета у Београду и др Јелена Ковачевић Дојчиновић са Астрономске опсерваторије у Београду. Конференција је и медијски пропраћена на порталу РТС.

CA16104 - Gravitational waves, black holes and fundamental physics (GWverse)

logodokumenta

Од 2. до 3. марта 2020. у хотелу М је одржана конференција Nutraceuticals in balancing redox status in ageing and age-related diseases у оквиру COST акције CA16112 - Personalised Nutrition in ageing society: redox control of major age-related diseases. Конференцију су организовали Светлана Динић (IBISS) и Милош Шундерић (INEP).

COST Action CA16112: Personalised Nutrition in ageing society: redox control of major age-related diseases Види пројекат на: NutRedOx

logodokumenta

Од 5. до 7. фебруара 2020. на Универзитету у Нишу је одржан састанак радне групе WG1 - The climate - food security - population nexus COST акције CA16233 - Drylands facing change: Interdisciplinary research on climate change, food insecurity, political instability. Домаћин састанка је био српски члан COST акције др Драгиша Савић са Технолошког факултета, Лесковац, а прво излагање је имао др Јовица Васин из Института за ратарство и повртарство, Нови Сад.

CA16233: DRYLANDS FACING CHANGE: INTERDISCIPLINARY RESEARCH ON CLIMATE CHANGE, FOOD INSECURITY, POLITICAL INSTABILITY

logodokumenta

Од 15. до 17. јануара 2020. на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду одржана је прва конференција прва конференција COST акције CA18236 - Multi-disciplinary innovation for social change. Организацију скупа је водио др Раденко Матић а у име домаћина скуп је поздравио продекан за науку и међународну сарадњу проф. др Сергеј Остојић. Вест о почетку конференције је такође објављена у прилогу РТ Војводине.

COST Action CA18236 - Multi-disciplinary innovation for social change

logodokumenta

Дана 6. децембра 2019. проф. др Маријана Ачански је у Матици српској у Новом Саду одржала предавање „Контрола квалитета и аутентификација цереалија, псеудоцереалија и уљарица” у коме се захвалила на доприносу COST акцији CA 16233.

CA16233: DRYLANDS FACING CHANGE: INTERDISCIPLINARY RESEARCH ON CLIMATE CHANGE, FOOD INSECURITY, POLITICAL INSTABILITY

logodokumenta
Проф. Ачански и др Кристиан Пастор су у оквиру ове акције припремили део за завршни извештај "How drought affects wheat production in Serbia":

Од 22. до 23. новембра 2019. у Институту за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду одржана је прва конференција ENTAN “Non-Territorial Autonomy as a Form of Plurinational Democracy: Participation, Recognition, Reconciliation” COST акције CA18114 - European Non-Territorial Autonomy Network. Организацију радионице су водили проф. Tove Malloy, Александар Павловић и Јелена Ћериман. Вест о почетку конференције је такође објављена у листу Данас.

COST Action CA18114: European Non-Territorial Autonomy Network

logodokumenta

Од 21. до 22. новембра 2019. у Врднику одржан је састанак WG2 “Tools for monitoring genetic diversity” акције CA18134 - Genomic BIodiversity Knowledge for Resilient Ecosystems. Састанак је организовала др Невена Величковић са Природно-математичког факултета у Новом Саду која је уједно и Science Communication Manager ове акције. Састанак је пропратио и портал nauci.rs
G-Bike


Од 17. до 18. октобра 2019. у Београду одржан је састанак WG1 “Empirical Study of Public Argumentation” акције CA17132 - European network for argumentation and public policy analysis. Састанак је организовала др Ана Милојевић са Факултета политичких нака Универзитета у Беогграду а у сарадњи са др јеленом Клеут са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Састанак је одржан под насловом “Empirical perspectives on written and oral data in public policy argumentation”
APPLY


Од 29. до 30. августа 2019. у САНУ је у оквиру конференције VII International School and Conference on Photonics - PHOTONICA2019 одржана радионица “Quantum coherent effects with ultra-cold atoms” COST акције CA16221 - Quantum Technologies with Ultra-Cold Atoms. Организацију радионице су водили Ивана Васић, Владан Павловић и Александра Малуцков.

COST Action CA16221: Quantum Technologies with Ultra-Cold Atoms Види пројекат на: AtomQT

logodokumenta

Дана 1. јула 2019. на Архитектонском факултету Универзитета у Београду је одржан заједнички састанак радних група WG1 и WG3 COST акције CA16126 - Writing Urban Places. New Narratives of the European City. Домаћини састанка били су српски чланови COST акције др Јелена Ристић (АФ), др Верица Крстић (АФ) и проф. др Невена Даковић (ФДУ).

COST Action CA16126: Writing Urban Places. New Narratives of the European City

logodokumenta

Дана 1. априла 2019. објављена је прича "Природно–математички факултет партнер у пројекту који финансира Eвропска комисија" на порталу dnevnik.rs Др Невена Величковић са Природно-математичког факултета у Новом Саду је изабрана на позицију Science Communication Manager акције CA18134 - Genomic BIodiversity Knowledge for Resilient Ecosystems.
G-Bike


Дана 25. марта 2019. успешно је завршена COST акција BM1405 - Non-globular proteins - from sequence to structure, function and application in molecular physiopathology (NGP-NET). Наши чланови MC COST акције су др Невена Вељковић (ИНН Винча) и проф. др Гордана Павловић Лазетић (МФ УБ).

COST Action BM1405: Non-globular proteins - from sequence to structure, function and application in molecular physiopathology (NGP-NET)

logodokumenta
У оквиру акције у Београду је од 14-18. септембра 2016. одржан симпозијум 2nd NGP-net Symposium on Non-Globular Proteins, док је у оквиру конференције Belgrade BioInformatics Conference 2018 дана 20. јуна 2018. одржана посебна сесија BelBI special session on non-globular proteins.


Дана 14. и 15. децембра 2018. на Институту за хистологију и ембриологију Универзитета у Новом Саду је одржана друга школа 2nd Neuro-MIG Training School "Pathology of Brain Malformations" COST акције CA16118 - European Network on Brain Malformations. Организацију школе је водио проф. др Иван Чапо.

COST Action CA16118: European Network on Brain Malformations Види пројекат на: ResearchGate

logodokumenta

Дана 25. и 26. октобра 2018. у Београду је одржан састанак радне групе WG5 COST акције CA16223 - LEukaemia GENe Discovery by data sharing, mining and collaboration. Организацију конференције водила је доцент др Јелена Лазић.

COST Action CA16223: LEukaemia GENe Discovery by data sharing, mining and collaboration

logodokumenta

Дана 11.октобра 2018. на Машинском факултету Универзитета у Београду одржан је јавни семинар под називом MEDSALT Cost Action: an overview Организацију семинара води др Миленко Буразер. У току 9. и 10. октобра одржан је и "4th MEDSALT Management Committee Meeting, WG 3 - Deep Biosphere Workshop, General WGs workshop" ове акције.

COST Action CA15103: Uncovering the Mediterranean salt giant (MEDSALT)

logodokumenta

Дана 10.октобра 2018. у Београду одржана је радионица у серији "COST Connect event". Радионици је присуствовао директор COST асоцијације, Dr Ronald de Bruin, док је српску делегацију предводио државни секретар проф. др Виктор Недовић. Информација на сајту МПНТР је дата на следећем линку.

Sustainable Energy in the Danube Region

COST-Connect_photo_Belgrade

Учесници радионице COST Connect

logodokumenta

Од 8. до 9. октобра 2018. у Београду је одржана годишња конференција COST акције - New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent. Организацију конференције су водили др Бојан Маринковић и проф. др Милена Драгићевић Шешић.

COST Action CA16213: New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent

logodokumenta

Од 24. до 25. септембра 2018. на Електротехничком факултету Универзитета у Београду одржан је састанак радне групе COST циљне мреже TN1302 - COST Targeted Network. Састанку је присуствовало око 100 учесника из 32 земље. Догађај је промовисан на COST Multimedia линку. Video

TN1302 - The voice of research administrators - building a network of administrative excellence (BESTPRAC)

logodokumenta
BESTPRAC website

Од 20. до 22. септембра 2018. Медицински факултет је био домаћин састанка у оквиру COST акције CA16113 - CliniMARK: ‘good biomarker practice’ to increase the number of clinically validated biomarkers. Организацију конференције су водиле проф. др Данијела Крстић и др Жанка Бојић-Трбојевић.

COST Action CA16113: CliniMARK: ‘good biomarker practice’ to increase the number of clinically validated biomarkers

logodokumenta

Од 14. до 15. септембра 2018. на Медицинском факултету Универзитета у Нишу одржана је Прва европска конференција - Иницијатива за јединствен приступ лечењу орофацијалних расцепа и осталих кранофацијалних деформитета. Организацију конференције је водила др Јулија Радојчић.

COST Action CA16234: European Cleft and Craniofacial Initiative for Equality in Care

logodokumenta

На COST сајту је 16.08.2018. објављена једна од успешних прича истраживача из Србије, др Саше Орловића и др Дејана Стојановића - Учешће Института за низијско шумарство и животну средину Универзитета у Новом Саду.

Doors opening across Europe thanks to tree talk

logodokumenta

На COST сајту је 29.05.2018. објављена једна од успешних прича истраживача из Србије, Николе Вуковића, докторанда на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. Никола Вуковић је учесник COST акције BM1205 - European Network for Skin Cancer Detection using Laser Imaging коју води проф. Драган Инђин. У оквиру заједничког истраживања публиковани су радови у часпоисима IEEE Journal of Selected Topics in Quantum Electronics (2017) и Optics Express (2016) као и књига SKIN AND TISSUE CANCER DETECTION USING LASER IMAGING, The Book of Scientific Reports, Edited by Željka Cvejić, Jelena Radovanović, and Dragan Indjin.

Getting under the skin & COST annual report 2017: ‘Building bridges of excellence for young researchers’

logodokumenta

Од 19. до 20. априла 2018. на Филозофском факултету Универзитета у Београду одржан је састанак радне групе WG4 COST акције IS1402 - Workplace bullying and older employees. Организацију конференције водиле су проф. др Светлана Чизмић и др Ивана Петровић.

Ageism - a multi-national, interdisciplinary perspective

logodokumenta

Акција CA16206 “Empowering the next generation of social enterprise scholars”

је представљена на националном COST инфо дану 23.03.2018.

Slobodan_Cvejic

Слободан Цвејић

logodokumenta

Акција CA16209 "Natural Flood Retention on Private Land"

је представљена на националном COST инфо дану 23.03.2018.

Zorica_Srdjevic

Зорица Срђевић

logodokumenta

Акција CM1404 "Chemistry of Smart Energy Carriers and Technologies (SMARTCATS)"

Састанак акције је одржан у Београду на Машинском факултету од 22. до 23.03.2018. Local Organizing Committee: проф. др Драгослава Стојиљковић, проф. др Ненад Зрнић, проф. др Александар Јововић и др Марта Трнинић.

Постер (SMARTCATS)"

logodokumenta

Акција MP1303 "Understanding and Controlling Nano and Mesoscale Friction"

Акција MP1303 је успешно завршена 7.10.2017. а наши представници у MC, др Игор Станковић и проф. др Александар Венцл су поднели завршни извештај националном COST координатору.

logodokumenta

Акција CA15111 "European Network on Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (EUROMENE)"

Пети генерални састанак акције CA15111 је одржан у Београду 7. септембра 2017. Састанак су отворили др Слободан Секулић, представник Србије у MC, и проф. др Modra Murovska, руководилац акције.

Belgrade meeting